Linkovi

Obama razgovarao sa iranskim predsednikom


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Nakon prvog razgovora američkih i iranskih lidera od 1979, Obama poručio da veruje da može da se postigne sveobuhvatno rešenje u pogledu iranskog nuklearnog programa

Predsednik Barak Obama saopštio je u Beloj kući da je telefonom razgovarao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, uz napomenu da je reč o prvom razgovoru na tako visokom nivou od 1979. godine.

Rohani je porukom na tviteru potvrdio telefonski razgovor sa predsednikom Obamom. Američki predsednik rekao je da je sa Rohanijem razgovarao o sporu u vezi sa iranskim nuklearnim programom i da veruje da može da se postigne sveobuhvatno rešenje.

Oba lidera naložila su svojim timovima da ubrzano rade na postizanju sporazuma o tom pitanju. Obama je naglasio da je ovo jedinstvena prilika da se postigne napredak u pogledu spora koje je izolovao Teheran od zapadnog sveta.

Iranski predsednik prethodno je rekao da Iran želi da brzo postigne sporazum i da ne pokušava da razvije nuklearnu bombu. Uz ocenu da su susreti u Ujedinjenim nacijama prvi korak, Rohani je poručio da veruje da se pitanje nuklearnog programa može rešiti "u ne tako dalekoj budućnosti".
XS
SM
MD
LG