Linkovi

Đukanović: Članstvo u EU je povratak kući


Arhiva - Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović
Arhiva - Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović

Povodom Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji, novoizabrani crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je da će članstvo u Evropskoj uniji praktično biti "povratak kući" zemalja Zapadnog Balkana.

"Prirodno je da sve zemlje i svi narodi žele sebi da obezbijede viši kvalitet života i to je najvažniji zadatak svake odgovorne vlade", rekao je novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ističući da je "razvoj prije svega zapadnih, a zatim i zemalja centralne Evrope, upečatljiva poruka zeljama Zapadnog Balkana".

On je istakao da je jasno zbog čega zemlje Zapadnog Balkana u tolikoj mjeri razvojno kasne za članicama EU, navodeći da su one “dobar dio svoje istorije živjele u prilično autističnom i anti-evropskom modelu razvoja koji nije uvažavao dostignuća Evrope“, pojasnio je Đukanović.

Zbog toga je, kako je naveo, članstvo u EU praktično "povratak kući" zemalja Zapadnog Bakana.

On je rekao da je Crna Gora nakon svog 20-godišnjeg puta “poručila da se nije pokolebala, da nas nijesu pokolebali ni domaći otpori, ni međunarodno podozrenje, da se nijesmo umorili od socijalno bolnih reformi i da smo spremni za završni korak”, istakao je Đukanović.

“Taj završni korak jeste pripadnost Crne Gore evropski razvijenim narodima u okviru EU, što je naš povratak evropskom kulturnom krugu, naš povratak savremenoj evropskoj civilizaciji”, rekao je on.

On je istakao da će najvažnija korist za Crnu Goru i zapadno-balkanska društva biti pripadnost evropskom sistemu vrijednosti.

"Ako želimo razvijenu tržišnu ekonomiji, razvijenu demokratiju, unaprijeđenu vladavinu prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, Balkanu su potrebne duboke i sveobuhvatne reforme, a za to je potrebno vrijeme i snažna volja da se one sprovedu“, poručio je Đukanović.

Đukanović je kazao da je od prvog dana nezavisnosti govorio da će budućnost Crne Gore biti evropska i evro-atlantska. “Prvi dio smo ostvarili: Crna Gora je članica NATO. Sada je na redu drugi dio, i mislimo da je Crna Gora na korak da postane članica EU“, kazao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG