Linkovi

CG: Prihod od internet domena 30 miliona eura


Podgorica

Vlada Crne Gore saopštila je danas da je Crna Gora u posljednjih deset godina od nacionalnog Internet domena .me ostvarila prihod od 30 miliona eura, prenosi RTCG.

Ministarka ekonomije u vladi, Dragica Sekulić, rekla je da je crnogorski internet domen “napravio veliki uspjeh u svijetu i zbog činjenice da zamjenica «me»u mnogim svjetskim jezicima ima slično značenje kao u našem”.

„To je s druge strane jedan od simbola suvereniteta Crne Gore i nešto što posebno cijenimo“, poručila je Sekulić u Podgorici na otvaranju Dana programiranja, koji kompanija doMEn organizuje povodom desete godišnjice postojanja nacionalnog internet domena .me.

Sekulić je izrazila zadovoljstvo zbog prilike za druženjem “sa ljudima koji se bave nečim što se trenutno u Crnoj Gori možda ne isplati, ali hoće u budućnosti”, prenosi portal državne radio-televizije.

Nakon proglašenja nezavisnosti 2006, Crna Gora je od Međunarodne asocijacije za standarde zatražila nove skraćenice, a obzirom da skraćenice cg i cgr koristi Republika Kongo, izabrane su skraćenice mne i me, od kojih je druga postala internet domen.

Prva registracija nacionalnog domena .me izvršena je 24. marta 2008. godine, nakon čega je postao jedan od najbrže rastućih državnih kodova najvišeg nivoa, a već 2016. zabilježio je preko milion registracija u nacionalnom registru internet domena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG