Linkovi

Crna Gora pozajmila 250 miliona eura od Svjetske banke


Montenegro government

Crnogorska vlada zadužila se danas kod Svjetske banke 250 miliona eura, nakon što su ministar finansija Darko Radunović i direktor SB za Crnu Goru, Emanuel Salinas, danas u Podgorici potpisali Ugovor o finansijskom aranžmanu.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je ugovor o zajmu potpisan između Crne Gore kao zajmoprimca, Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) kao garanta, te Credit Suisse, OTP Group, Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica i Societe General kao aranžera i originalnih zajmodavaca.

"Pomenuti aranžman je podržan Garancijom Svjetske banke zasnovanom na javnim politikama (PBG1), i podrazumijeva veoma povoljne uslove kreditiranja - rok otplate od 12 godina, grejs period od 4 godine i kamatnu stopu 6-mjesečni Euribor plus margina 2,95 odsto", navodi se u saopštenju.

Radunović je istakao da, zahvaljujući partnerima iz Svjetske banke, ne samo na finansijskoj već i kontinuiranoj ekspertskoj podršci našoj zemlji, današnje potpisivanje Ugovora predstavlja “potvrdu kredibilnosti mjera fiskalne politike Vlade usmjerenih na jačanje makroekonomske stabilnosti i unapređenje životnog standarda građana”.

Crnogorski ministar je dodao da će “Vlada i u narednom periodu nastojati da kroz nastavak započetih reformi ažurno ispunjava kriterijume za obezbjeđivanje i drugog paketa podrške Svjetske banke (PBG2), čime bi se centralni budžet dodatno osnažio”.

Predstavnik Svjetske banke u Podgorici pozdravio je predanost Vlade i “aktivnosti koje preduzimate kako biste vratili Crnu Goru na održivi makrofiskalni put”, saopštilo je ministarstvo finansija. “Čvrsto vjerujemo da je to preduslov za dalji razvoj ekonomije i oslobađanje potencijala privatnog sektora za stvaranje većeg broja i kvalitenijih radnih mjesta“.

On je poručio da su rast i otvaranje novih radnih mjesta najvažniji prioriteti za dalji napredak Crne Gore, kao i da se “održivi i inkluzivni rast mogu ostvariti samo u održivom ekonomskom okruženju i dobro funkcioniranom finansijskom sektoru”.

Predlogom budžeta za 2018. godinu, Vlada Duška Markovića je predvidjela moguća zaduženja od 296 miliona eura, odnosno 400 miliona ako se radi o otkupu ili refinansiranju duga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG