Linkovi

Crna Gora pozajmila 250 miliona eura od Svjetske banke


Montenegro government
Montenegro government

Crnogorska vlada zadužila se danas kod Svjetske banke 250 miliona eura, nakon što su ministar finansija Darko Radunović i direktor SB za Crnu Goru, Emanuel Salinas, danas u Podgorici potpisali Ugovor o finansijskom aranžmanu.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je ugovor o zajmu potpisan između Crne Gore kao zajmoprimca, Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) kao garanta, te Credit Suisse, OTP Group, Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica i Societe General kao aranžera i originalnih zajmodavaca.

"Pomenuti aranžman je podržan Garancijom Svjetske banke zasnovanom na javnim politikama (PBG1), i podrazumijeva veoma povoljne uslove kreditiranja - rok otplate od 12 godina, grejs period od 4 godine i kamatnu stopu 6-mjesečni Euribor plus margina 2,95 odsto", navodi se u saopštenju.

Radunović je istakao da, zahvaljujući partnerima iz Svjetske banke, ne samo na finansijskoj već i kontinuiranoj ekspertskoj podršci našoj zemlji, današnje potpisivanje Ugovora predstavlja “potvrdu kredibilnosti mjera fiskalne politike Vlade usmjerenih na jačanje makroekonomske stabilnosti i unapređenje životnog standarda građana”.

Crnogorski ministar je dodao da će “Vlada i u narednom periodu nastojati da kroz nastavak započetih reformi ažurno ispunjava kriterijume za obezbjeđivanje i drugog paketa podrške Svjetske banke (PBG2), čime bi se centralni budžet dodatno osnažio”.

Predstavnik Svjetske banke u Podgorici pozdravio je predanost Vlade i “aktivnosti koje preduzimate kako biste vratili Crnu Goru na održivi makrofiskalni put”, saopštilo je ministarstvo finansija. “Čvrsto vjerujemo da je to preduslov za dalji razvoj ekonomije i oslobađanje potencijala privatnog sektora za stvaranje većeg broja i kvalitenijih radnih mjesta“.

On je poručio da su rast i otvaranje novih radnih mjesta najvažniji prioriteti za dalji napredak Crne Gore, kao i da se “održivi i inkluzivni rast mogu ostvariti samo u održivom ekonomskom okruženju i dobro funkcioniranom finansijskom sektoru”.

Predlogom budžeta za 2018. godinu, Vlada Duška Markovića je predvidjela moguća zaduženja od 296 miliona eura, odnosno 400 miliona ako se radi o otkupu ili refinansiranju duga.

XS
SM
MD
LG