Linkovi

Predsednik Brazila pozitivan na Kovid 19


Žair Bolsonaro, predsednik Brazila (REUTERS/Adriano Machado)

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro saopštio je da je pozitivan na koronavirus.

Bolsonaro je tokom razgovora sa novinarima u prestonici Braziliji potvrdio pozitivne rezultate testa na Kovid 19, javila je agencija Asošijeted pres.

Brazilski državnik, koji se prethodnih meseci potcenjivački odnosio prema koronavirusu, tokom razgovora sa reporterima je nosio masku.

“Osećam se dobro, sasvim normalno, želeo sam i da prošetam – ali se to kosi sa preporukama lekara”, rekao je Bolsonaro.

Prethodnog vikenda brazilski predsednik oboležio je Dan američke nezavisnosti sa Todom Čepmenom, ambasadorom SAD-a u Braziliji. Na društvenim mrežama Bolsonaro je objavio fotografije na kojima se grli sa američkim diplomatom, nekoliko ministara i pomoćnika. Niko od njih nije nosio zaštitne maske – uprkos tome što su nisu bili na preporučenoj fizičkoj distanci.

Američka ambasada u Brazilu je objavila na društvenoj mreži Tviter da ambassador Čepmen nema simptome Kovida 19 – napomenuvši da će biti testiran.

Inače, Bolsonaro je tokom marta tri puta negativno testiran na koronavirus – nakon susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom na Floridi. Nakon toga prijavljeno je da je više članova brazilske delegacije koja je boravila u Sjedinjenim Državama obolelo od koronavirusa.

Predsednik Brazila se u javnosti rukuje sa pristalicama i boravi u masi - često bez zaštitne maske na licu. Tvrdio je da će ga sportski način života koji je vodio zaštiti od virusa – da, ako ga dobije to neće biti više od male prehlade.

Takođe, ponavljao je više puta, da nije moguće sprečiti oboljevanje 70 odsto brazilskog stanovništva i da će obustavljanje ekonomskih aktivnosti, u konačnici, uzrokovati mnogo više poteškoća – nego sam virus.

Brazilski gradovi i države su prošlog meseca počeli popuštanje restriktivnih mera sprečavanja širenja Kovida 19, pošto je broj smrtnih slučajeva i infekcija počeo da se smanjuje, kao i opterećenje zdravstvenog sistema. Brazil, koja je sa 210 miliona stanovnika šesta najnaseljenija država sveta, jedno je od globalnih žarišta pandemije.

Od posledica Kovida 19 preminulo je više od 65.000 građana Brazila, a obolelo je njih više od 1,5 miliona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG