Linkovi

Opozicija napustila treći sastanak o izbornim uslovima: Ovakvi pregovori su farsa


Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" na sastanku o izbornim uslovima (foto: Fonet)
Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" na sastanku o izbornim uslovima (foto: Fonet)

Predstavnici najveće opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) napustili su sastanak o izbornim uslovima koji je u četvrtak u Skupštini Srbije organizovala predsednica parlamenta Ana Brnabić, ocenivši sve kao "farsu".

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić saopštila je na konferenciji za medije da za tu poslaničku grupu izbori bez primene svih preporuka ODIHR nisu izbori i da je dijalog o izmeni izbornih zakona nakon raspisanih izbora - farsa.

„Nakon dva kruga neuspelog dijaloga 1. i 3. aprila bilo je jasno da su odmah prekršeni prvi zaključci iz izveštaja ODIHR – da se sa preporukama krene značajno pre održavanja izbora – da bi imale ikakvog efekta na izbore, kao i da podrazumevaju najširi politički konsenzus. Mi smo izneli svoje stavove i predloge kako da dođemo do rešenja i zajedno obezbedimo mogućnost izlaska na izbore za Grad Beograd i lokalne izbore koji su preostali nakon pravnog nasilja vladajuće većine. Međutim, vlast je naše predloge odbila i 3. aprila je gospođa Brnabić raspisala izbore za Grad Beograd – bez ijedne ispunjene preporuke ODIHR", rekla je.

Kako je istakla - "još je gore to što je vlast poslala predloge za izmenu izbornih zakona pet dana nakon raspisivanja izbora".

„To je potvrda da vlast ne želi da suštinski ništa promeni, ne želi opoziciju, ne želi da se političke tenzije u društvu smanje, već da i dalje manupuliše“, rekao je lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić za televiziju N1.

Marinika Tepić je dodala da je sastanak bio "samo predstava za goste", s obzirom na to da su njemu prisustvovali američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, šef delegacije Evropske Unije (EU) Emanuele Žiofre i šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, kao i predstavnici nevladinih organizacije Crta, CeSid i Transparentnost Srbija.

"Evo neka neko ovde kaže u kojoj od vaših država su se izborni zakoni i odredbe menjali nakon raspisanih izbora? Da li se u vašim državama glasa tako što se zaposleni u javnom sektoru primoravaju da fotografišu iza paravana izborni listić sa zaokruženim Vučićem, a pored ličnom kartom – kao “osiguranje” da sutradan neće dobiti otkaz? Da li je u vašim državama nosilac svih izbornih lista 300 puta u godini na nacionalnim frekvencijama, a onda nas sve zamajava da to nije funkcionerska kampanja, jer je dao samo ime za listu, a nije kandidat za te funkcije?", upitala je ona.

"Tako da, uvažena gospodo, pošto toga znam da nema ni u jednoj vašoj državi, nemojte da očekujete ni od nas da na to pristanemo", dodala je.

Tepić je rekla i da opozicija ne traži način da bi bojkotovala izbore i da na njih želi da izađe, ali je istakla da to što nudi vlast - nisu izbori.

„Ovo nisu samo nelegitimni izbori, ovde imamo problem i sa nelegalnošću izbora, jer imate zloupotrebu biračkog prava i Zakona o prebivalištu. Brnabić je govorila neistine, mi smo bili spremni da sedimo dan i noć da iznađemo rešenja, jer se borimo da izađemo na izbore, ali ovo će biti farsa od izbora“, zaključila je Marinika Tepić, ali ipak ne precizirajući da li će se opozicija definitivno opredeliti za opciju bojkota.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je da bez prihvatanja tri zahteva koja je opozicija dostavila vlasti - "ostalo nema smisla".

"Kada se tri zahteva opozicije koji se tiču biračkog spiska, medija i raspisivanje lokalnih izbora u istom danu dogovore, onda ove druge preporuke imaju smisla. Ako se to ne prihvati i rešavamo jednu po jednu u vreme kada je već počeo izborni proces, onda to nema smisla“, kazao je on.

Brnabić: Ovako ne izgleda dijalog, igramo se mačke i miša

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sastanku o izbornim uslovima postavila konkretne teme, ali da ih je opozicija odbacila i da nije želela da razgovara, što je ponovo ocenila kao "ultimatum".

"Ovako ne izgleda dijalog, ali me to neće sprečiti da nastavim da pokušavam i da apelujem da se ponašamo kao odgovorni i ozbiljni ljudi", kazala je ona.

Istakla je da je predstavnicima opozicije predstavila izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o finansiranju političkih stranaka, Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu i da su svi pre sastanka dobili Nacrte izmena i dopuna tih zakona, te da bi se njihovim izmenama ispunilo sedam preporuka ODIHR.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na sastanku o daljem radu na ispunjenju preporuka za unapređenje izbornog procesa (foto: Fonet)
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na sastanku o daljem radu na ispunjenju preporuka za unapređenje izbornog procesa (foto: Fonet)

Ona je pozvala predstavnike opozicije da do petka u 12 časova dostave svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR sa jasnim prioritetima, "kako se ne bi igrali mačke i miša".

"Usvojiću svaki njihov predlog kako dalje. Do sutra u 12 sati trebalo bi da nam pošalju i predlog njihovih predstavnika za Komisiju za uvid, reviziju i kontrolu biračkog spiska", rekla je Ana Brnabić istakavši da "želi da ispuni sve preporuke ODIHR-a".

CRTA: Ključni problemi nisu bili tema sastanka

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov izjavio je da ključni problemi, poput pritisaka na birače, izrazite neravnopravnost u medijima, kompromitovanost biračkog spiska i brisanje granice između države i partije nisu bili na dnevnom redu tog sastanka, prenosi agencija Fonet.

Nedeljkov je rekao da je "blago rečeno, zabrinjavajuće aktuelno stanje biračkog spiska" i naveo da je u protekla poslednja tri i po meseca broj upisanih birača u Srbiji smanjen za 41.110 birača, odnosno prosečno 400 birača dnevno. Poređenja radi, on je naveo da je u 20 meseci između izbora 2022. i 2023. godine u proseku brisan 31 birač dnevno.

"Dodatno zabrinjava činjenica da je to drastično smanjenje broja birača evidentirano na svega šest procenata biračkih mesta u Srbiji dok se drugde ne beleže nikakve promene", rekao je Nedeljkov.

On smatra da se razgovorima o zakonskim promenama može pristupiti tek kad budu ispunjena tri jasna preduslova za vraćanje integriteta izbornog procesa.

"To su odgovornost za kršenje zakona u izbornom procesu, revizija biračkog spiska i podizanje profesionalnih standarda u radu javnih medijskih servisa", rekao de on zaključujući da razmatranje drugih koraka bez ispunjavanja tih preduslova ništa suštinski neće promeniti.

Hil: Dijalog treba da se nastavi, bojkot nije rešenje

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je na odvojenoj konferenciji za medije da je američka vlada zainteresovana za primenu preporuka OEBS-ODIHR i da je svestan da se problemi i politička neslaganja nastavljaju.

Hil je naglasio da je zajedno sa još nekim kolegama pozvan da kao posmatrač prisustvuje sastanku, a ne da učestvuje.

"Kao posmatrača, nas stav je da ovaj dijalog treba da se nastavi i da je značajan. On je uglavnom težak i to ne znači da će se do dogovora doći na prvom sastanku. Svestav sam toga da probelemi i nesgalanja nastavljaju", istakao je Hil.

On je dodao da su to teški politički problemi sa kojima Srbija mora da se izbori.

"Iz moje perpsktive, vlade SAD, zainteresovani smo za uspeh Srbije, da reši ta pitanja i imamo veliku želju da vidimo da se prepruke ispune, ali mi smo samo posmatrači", ponovio je Hil.

Američki ambasador je rekao da je međunarodna zajednica jasna u tome da bojkot nije rešenje.

Sastanku o ispunjavanju preporuka iz izveštaja ODIHR na koji je pozvala predsednica slupštine Srbije Ana Brnabić odazvale su se sve poslaničke grupe izuzev Ekološkog ustanka, Koalicije Nada i pokreta koji predvodi Branimir Nestorović.

Sastanku su prisustvovali Marina Raguš i Sandra Božić iz Srpske napredne stranke (SNS), Ivica Dačić i Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije (SPS), ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek, ministar informisanja i telekomunikacije Mihailo Jovanović, tužilac Branko Stamenović i Stefan Krkobabić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

Kad je reč o strankama sa liste Srbija protiv nasilja, sastanku su prisustvovali Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Biljana Đorđević (Zeleno-levi front) , Zdravko Ponoš (Srbija Centar) i Zoran Lutovac, Dragana Rakić, i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke.

U izveštaju su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet

XS
SM
MD
LG