Linkovi

Ekološki ustanak ne izlazi na izbore u Beogradu 2. juna


Konferencija za medije Ekološkog ustanka ispred ulaza u Skupštinu Srbije (Foto: FoNet/Milica Vučković)
Konferencija za medije Ekološkog ustanka ispred ulaza u Skupštinu Srbije (Foto: FoNet/Milica Vučković)

Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je u utorak da Ekološki ustanak Srbije neće izaći na izbore u Beogradu koje je Ana Brnabić raspisala sa 2. jun. Kako je rekao na današnjoj konferenciji za medije – do dana održavanja tih izbora ne postoji dovoljno vremena da se pročiste birački spiskovi i zbog toga 2. jun nije opcija za Ekološki ustanak:

Ovo čemu prisustvujemo je jedna apsolutna agonija i gaženje preko izbornih zakona, ali šta ga briga, on gazi preko ustava i preko svih zakona, što se ne bi igrao sada i sa ovim. Dakle, jednostavno - da neko zaista želi da se ovoj zemlji konačno dese slobodni izbori - to bi se odavno desilo. To nije ideja, to nije namera i poruka svim građanima je da po svom nahođenju slobodno izaberu idu li na ovakve izbore ili ne“, izjavio je Jovanović.

Govoreći o preostalim lokalnim izborima on je uputio apel građanima da sami, po svom nahođenju odluče hoće li izlaziti na te izbore ili neće. A Ekološki ustanak i tu meri situaciju kako će postupiti, rekao je Jovanović medijima:

Ako bude spojio svojim gimnastikama opet i lokalne izbore sa beogradskim izborima, što znači da će po drugi put za pola godina dati naređenje svojim gradonačelnicima i predsednicima opština da daju ostavke - to je samo dokaz u kakvoj državi mi živimo. Mi nećemo ići ni na te izbore. Ako budu u redovnom terminu po zakonu, mi ćemo izaći na te izbore i pozivam sve građane da izađu. Mislim da samo treba poštovati zakon“.

Ekološki ustanak nije učestvovao u prošlonedeljnim konsultacijama kod predsednice parlamenta Ane Brnabić o predstojećim izborima u Beogradu, a Jovanović je najavio da će Ekološki ustanak doći na naredne pregovore koji su zakazani za četvrtak, ali samo pod uslovom da budu prisutne i televizijske kamere i javnost:

Nema razgovora sa Brnabić jer joj ne verujemo ništa, niti Vučiću, niti bilo kome iz te ekipe. Da se posle prepričava - pričali smo ovako, pričali smo onako, prihvatili su ovo, prihvatili su ono. U čemu je problem da se uključe kamere i da građani mogu da vide kako izgledaju ti pregovori. Dok se to ne desi mi na sastanke sa njima ne idemo“, rekao je Jovanović i istakao da to važi za sve sastanke na koje ih pozovu predstavnici vlasti.

Ivanka Popović (Proglas) govori o bojkotu izbora
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu, Jovanović je pozvao Vučića da odmah pokaže koje memorandume i sporazume je potpisao u Francuskoj, jer je to, prema njegovim rečima, bolje nego da to naknadno ispliva i da narod reaguje.

Takođe, govoreći o protestu koji je bio najavljen za 6. april ispred zgrade srušenog Generalštaba u centru Beograda, on je rekao da je taj skup otkazan zbog tragedije u Banjskom Polju kod Bora, ali da će ipak biti održan, ali da će datum biti određen naknadno.

XS
SM
MD
LG