Linkovi

ODIHR objavio konačni izveštaj o izborima u Srbiji - vlast i opozicija ga tumače potpuno različito


Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić (Foto: FoNet)
Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić (Foto: FoNet)

Kancelarija OEBS-a za ljudska prava i demokratske institucije (ODIHR) objavila je konačni izveštaj o parlamentarnim izborima u Srbiji, u kojem je konstatovala da su bili obeleženi učešćem predsednika u kampanji i sistematskom prednošću vladajuće partije, iako su tehnički dobro sprovedeni i glasači su mogli da biraju između političkih alternativa.

U saopštenju ODIHR-a o izveštaju ponavlja se raniji nalaz - da izborni uslovi nisu bili jednaki za sve zbog učešća predsednika u kampanji i prednosti vladajuće stranke.

Iako su osnovne slobode u kampanji generalno poštovane, obeležena je oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa, navodi misija ODIHR-a.

Izveštaj daje i 25 preporuka za poboljšanje izbornog procesa i njegovo dalje usaglašavanje sa standardima OEBS-a, međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

Ključne preporuke odnose se na izmenu zakona kako bi se efikasno sprovele ranije preporuke ODIHR-a, kroz konsultacije i širok politički konsenzus.

Takođe, preporučuje se organizacija obaveznih obuka za članove lokalnih biračkih odbora, kao i program edukacije birača da bi saznali više o svojim pravima, zašto je važno da glasanje ostane tajno, i kako bi se sprečilo grupno glasanje.

ODIHR navodi i da je potrebno sprovesti suštinsku reviziju registra birača, u kojoj će učestvovati svi relevantni akteri.

Jedna od preporuka je i sprečavanje zloupotrebe javnih funkcija i državnih resursa, i "proaktivno rešavanje tih zloupotreba".

Potrebno je, kako se navodi, primeniti efikasne zakonske i institucionalne mehanizme kako bi se sprečilo zastrašivanje i pritisci na birače, ukjlučujući i zaposlene u javnom sektoru i državnim institucijama.

U saopštenju koje prati izveštaj, zaključuje se da je potrebno garantovati i nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i proaktivno rešavati probleme u medijima koji su uočeni tokom sistematskog medijskog monitoringa.

Šta kažu vlast i opozicija?

Dan pre nego što je misija ODIHR zvanično objavila izveštaj, uvid u dokument je imao N1, a pre zvanične objave nalaze je komentarisala premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić.

Ona je izjavila da je izveštajem stavljena tačka na „sve besmislice i laži“ o izbornoj krađi koje su, kako je navela - kreirali određene opozicione političke organizacije, pokreti, nevladine organizacije i mediji.

Brnabić je kazala da se u izveštaju ODIHR navodi da su izborne slobode poštovane tokom celog izbornog procesa, te da je „neuporedivo objektivniji“ od nekih koje su dale neke druge međunarodne organizacije zarad, kako je rekla - „nekih drugih geopolitičkih interesa“, a najavila je i nastavak saradnje sa tom organizacijom.

Da li se slažemo sa svim što stoji u izveštaju? Ne, ali cenimo ODIHR i nastavljamo saradnju i na implementaciji svih preporuka“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare i pozvala tu misiju da dođe i da posmatra predstojeće lokalne izbore.

Ona je navela da je najpozitivnije ocenjen rad Republičke izborne komisije (RIK) i da su u izveštaju date pohvale za pravni okvir u kojem su održani izbori, proces overe potpisa, kao i na izmene zakona o javnom informisanju i medijima, jer su po prvi put javni emiteri imali obavezu da obezbede jednako besplatno vreme za političke aktere, učesnike na izborima.

Brnabić je navela da je ODIHR u izveštaju dao manji broj preporuka nego ranije, kao i da u njemu nema pomena o međunarodnoj istrazi.

"Videćete da su te preporuke zaista na jednom tehničkom nivou. Prioritetna preporuka je obavezna obuka članova biračkih odbora. Nikakav problem. Ali to nisu preporuke koje vama govore o tome da je bilo ozbiljnih problema u ovim izborima", rekla je ona.

Kako je rekla - izveštaj ODIHR-a konstatovao je da je Srbija u proteklih sedam godina sprovela u celosti ili delimično 54 preporuke te institucije, od toga 13 potpuno, 8 uglavnom i da su 33 delimično sprovedene.

Govoreći o negativnim delovima izveštaja, premijerka Srbije u tehničkom mandatu je rekla da je jedna od glavnih kritika opozicionih političara bila „relokacija birača“, ali da u izveštaju ODIHR-a stoji da su se u vezi sa tim pitanjem samo „širile glasine“.

"ODIHR sasvim jasno govori da su to glasine ili tvrdnje, da je neko rekao, a neko je rekao nešto drugo. Nisu nikad uzimali to kao činjenicu“, rekla je.

Komentarišući deo izveštaja u kojem se se navodi da nadležni državni organi treba da spreče pritiske na birače, naročito one zaposlene u javnim preduzećima, Brnabić je zatražila da joj se pokaže gde su postojali takvi pritisci.

Brnabić je rekla da je tačno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dominirao izbornom kampanjom, ali zato što je opozicija vodila kampanju protiv njega.

"To je bilo kao festival mržnje prema Vučiću i njegovoj porodici i kao referendum da li ste za Aleksandra Vučića ili niste“, dodala je.

O izveštaju ODIHR-a o izborima u Srbiji oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da se u njemu ne pominje izborna krađa, ali da je obaveza Srbije da postupa u skladu sa preporukama iz tog izveštaja i da je to nešto na čemu će institucije raditi.

Opozicija: Car je go, izveštaj pokazuje da je bilo izborne krađe

S druge strane, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je izveštaj ODIHR-a potvrdio da su izbori u Srbiji 17. decembra pokradeni i da, iako je napisan birokratskim jezikom - govori o nejednakim uslovima i favorizaciji jednog čoveka i jedne stranke.

Sve ono na šta smo ukazivali se decidno beleži u izveštaju, a to je organizovana migracija i prevoz birača da bi glasali, falš birački spisak, dominacija predsednika republike, favorizovanje vlasti kod emitera sa nacionalnom frekvencijom, kupovina glasača, glasanje bez ličnih dokumenata, ogroman pritisak na zaposlene u javnom sektoru. O nejednakim uslovima medijskim - da ne govorim“, navela je.

Ona je kazala da je Brnabić konferencijom za medije pokušala da podmetne predstavu koja se zove „U cara Trojana kozje uši“.

Izveštajem je stavljena tačka na sve ono što smo ukazivali u predizbornoj kampanji i svi ovi nastupi kojim će Ana Brnabić i njene kolege pokušati da minimalizuju navode iz tog dokumenta. Svako ko pročita razumeće, a izgleda da samo Ana Brnabić i Aleksandar Vučić ne razumeju. Svi znaju šta se desilo, sve misije su zapisale šta se desilo - a to je izborna krađa, samo niko ne sme caru koji je go - to da kaže“, rekla je.

Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš rekao je da država pokušava da relativizuje izveštaj ODIHR-a i to ilustrovao pričom o laboratorijskim rezultatima osobe koja ima problem sa alkoholizmom.

Izveštaj je pokazao da osoba ima cirozu jetre, a premijerka Ana Brnabić navodi da to što rezultati pokazuju cirozu, ne znači da je reč o alkoholizmu. Jeste, to su pokazali ovi rezultati, a mi treba da lečimo i uzroke i posledice“, dodao je on.

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić rekla je da se izveštajem konstatuje da ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije odgovorilo na ponovljene zahteve ODIHR za prikupljanje podataka, posebno kada je reč o pasivizaciji biračkog prava.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić naglasio je da ne postoje dve istine, "iako režim 11 godina manipuliše i kreira svoju".

On je pozvao predsednika Srbije da da nalog izvršnoj vlasti da spovede preporuke ODIHR-a što pre, „kako bi se normalizovala politička situacija, politčki život u zemlji kako bi sledeći izbori bili fer i pošteni“.

Nema Srbija vremena za čekanje i zato ih pozivam odmah da krenu sa primenom, a mi ćemo kao opozicija u skladu sa onim gde je ODIHR video našu ulogu i u skladu sa civilnim društvom da budemo na raspolaganju da zajednički u tom delu učestvujemo u normalizaciji političkog života“, rekao je Aleksić.

Marinika Tepić je istakla da se ODIHR-ovim izveštajem daje legitmitet strankama opozicije u uverenju i zahtevima da izbori u Beogradu moraju biti ponovljeni.

Kada vam neko kaže, odnosno napiše - izbori su se dogodili u nejednakim, nefer uslovima, u kojima su favorizovani jedan čovek, jedna stranka, jedna struktura, detektovana je agresivna kampanja, govor mržnje, vređanje političkih protivnika i novinara, onda imate nejednake, nedemokratske i neslobodne izbore“, zaključila je Tepić.

Beširi: Desetak ozbiljnih primedbi ODIHR-a

Ocenjujući izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji, Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove ukazuje na to da se u njemu na vrlo diplomatski način kaže da izbori u Srbiji nisu bili u skladu sa demokratskim principima, niti pravilima koja se očekuju od zemlje koja je članica OEBS-a.

“Taj izveštaj vrlo jasno kaže da ima bar desetak ozbiljnih primedbi na izbore koji su održani u decembru i traži od vlade Srbije da primeni preporuke, kako bi sledeći izbori protekli u nekoj demokratskoj atmosferi. Tu se zamera od izbornih spiskova, koji iako vlada tvrdi da su sređeni – videli smo da su i dovođeni glasači iz ostalih bivših jugoslovenskih republika, da su ponovo glasali nekakvi mrtvi ljudi, da su na određenim adresama, koje uključuju i gradilišta, i trafostanice, prijavljivane stotine ljudi – pre svega u Beogradu, ali i u ostatku Srbije”, kaže Beširi i ističe da se u izveštaju traži od vlasti da građane informiše o slobodnom glasanju, da izbori treba da budu tajni, da glasači ne treba da glasaju u grupama, da ne mogu biti primorani da glasaju, niti da se preti njihovim porodicama i njima da glasaju za vladajuću većinu zato što bi možda ostali bez posla.

Naim Leo Beširi, Institut za evropske poslove iz Beograda (arhiva)
Naim Leo Beširi, Institut za evropske poslove iz Beograda (arhiva)

Ono što jeste generalna ocena ovog izveštaja jeste da izbori u decembru nisu bili niti fer, niri demokratski i da se očekuje od vlasti da značajno unapredi ne samo zakonodavni proces, već i niz drugih preporuka koje uključuju i to da REM počne da radi svoj posao, kako jedna dominantna politička figura, kao što je predsednik ne može potpuno da dominira ovim izborima”, ističe Beširi i naglašava da će ostati zabeleženo u istoriji da su premijerka Brnabić i predsednik Vučić bili na vlasti onog trenutka kada je prvi put slovom zabeležena krađa izbora još od Miloševićevog vremena.

Komentarišući današnje istupanje premijerke Ane Brnabić na izveštaj ODIHR-a, Beširi kaže da je ona pokušala da javnosti Srbije objasni kako su nebitne preporuke koje dolaze od ODIHR-a, da su one vrlo blage i šta više da se više fokusiraju na opoziciju, a ne na vlast.

Ona nam samo pokazuje da, iako je najodgovornija za sprovođenje izbora, da nema nikakvog osećaja da na domaćem planu ljudi znaju da su izbori pokradeni, a da se sada gotovo u svim zemljama Evrope i šire govori o nedemokrtaskim ozborima koji su sprovedeni u Srbiji. Drugim rečima, taj pritisak koji će dolaziti iz Brisela i drugih zemalja EU ili SAD će biti sve veći u budućnosti, uprkos očekivanju međunarodne zajednice da predsednik Vučić možda reši neko važnije pitanje, kao što je pitanje Kosova”.

Uz opažanje da je ovaj izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji mnogo oštriji od prethodnog, po mišljenju Naima Lea Beširija nema nikakvih pokazatelja da je vlada, i generalno vlast u Srbiji spremna da primeni te preporuke koje se sada “samo gomilaju i postaju sve ozbiljnije”.

XS
SM
MD
LG