Linkovi

Mandić obavijestio Đukanovića da je većina predložila Lekića za mandatara


Predstavnici Demokratskog fronta Andija Mandić i Milan Knežević i Maksim Vučinić iz Radničke partije Crne Gore
Predstavnici Demokratskog fronta Andija Mandić i Milan Knežević i Maksim Vučinić iz Radničke partije Crne Gore

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić obavijestio je predsjednika Mila Đukanovića da je skupštinska većina predložila Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade, nekoliko sati prije isteka zakonskog roka u kome bi Đukanović trebalo da predloži mandatara.

URA dala saglasnost za Lekića, ne i za potpise dok dogovor ne bude “kompletan”

Predsjedništvo Građanskog pokreta URA odlučilo je da je ovoj partiji prihvatljivo da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade, da se Vlada podijeli po principu"pola-pola" i "zlatni glas" mandatara, a da sektor bezbjednosti pokrivaju kadrovi koalicije "Crno na bijelo", ali da će svoje potpise na predlog staviti kada dogovor bude “kompletan”.

"Imajući u vidu da kolege iz Demokratskog fronta i Demokrata nijesu dostavile pisanu ponudu, a svjesni negativnih iskustava koji su pratili formiranje 42. vlade, Predsjedništvo URA-e nije dalo saglasnost da poslanici ove partije potpisuju bilo kakav dokument ili sporazum koji ne podrazumijeva kompletan dogovor cijeneći ranije iskazan princip svih partija - da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

Imajući u vidu nepreciznosti u Ustavu Crne Gore i mogućnost da se norme Ustava tumače na različite načine Predsjedništvo URA-e konstatuje da nijedan kandidat osim Miodraga Lekića nema podršku 41 poslanika i da je jasno kome predsjednik države mora dati mandat, navode u saopštenju.

U pismu upućenom Đukanoviću, Mandić ga obavještava da su političke stranke, pobjednice izbora 2020. godine, Nova srpska demokratija, Demokratska Crna Gora, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena reformska akcija, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, CIVIS i Demos, postigle politički dogovor da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić.

U pismu se navodi da su navedene stranke tom odlukom, pojedinačno, na današnjoj konferenciji za novinare, upoznale domaću i međunarodnu javnost.

"Tim dogovorom, omogućeno je da se izabere demokratska i legitimna vlada, jer za to postoji saglasnost svih nas koji činimo apsolutnu većinu u parlamentu, čime su se stekli uslovi da se, u skladu sa Ustavom, mandat za sastav sledeće vlade povjeri gospodinu Miodragu Lekiću”, navodi Mandić u pismu.

On je Đukanovića obavijestio “da su razgovori parlamentarne većine bili veoma uspješni i da smo u dosadašnjem radu daleko odmakli u saglasnosti vezano za program i sastav nove vlade, kao i u pripremi koalicionog ugovora kojeg ćemo zaključiti neposredno prije njenog izbora u parlamentu”.

“Vašim današnjim davanjem mandata, stvorila bi se neophodna osnova za konsolidaciju društva i efikasni odgovor na socioekonomsku krizu koja je zahvatila čitav evropski kontinent, pa i našu državu, kao i na bezbjednosne izazove i probleme koji u dugom vremenskom roku potresaju zemlju", navodi se u pismu.

Mandić očekuje da će Đukanović “postupiti isto kao i u slučaju izbora prethodne vlade i pokazati dužnu efikasnost kako bi se nova vlada u izuzetno kratkom roku posvetila životnim prioritetima Crne Gore”.

Krapović: Lekić ima samo verbalnu podršku, URA i SNP odgovorne ako Đukanović ne uvaži da ga predlaže većina

Poslanik Demokrata Dragan Krapović rekao je da će partije koje su dale verbalnu podršku, ali ne i potpis na dogovor da Lekić bude mandatar, biti odgovorne ako se Đukanović “ogluši da postoji 41 poslanik koji podržava Lekića”.

Krapović je podsjetio da je “Đukanović saopštio u nedelju da će dati mandat onome ko učini podršku 41. poslanika”, te da su, osim URA-e i SNP-a, svi bili spremni da stavimo potpise, na kandidaturu Lekića da bude mandatar za sastav nove vlade.

"Oni koji imaju te stavove preuzimaju odgovornost za eventualni ulazak u cajtnot i za odluku Đukanovića u slučaju da se ogluši da postoji 41 poslanik koji podržava Lekića", rekao je.

Crna Gora: Lekić predložen za mandatara
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Krapović kaže da, ukoliko Đukanović odluči nešto drugo, "kolege koje su zauzele ovaj stav moraju preuzeti odgovornost za takav ishod događaja".

"Kolega Srđa Pavićević iz CIVIS-a i kolege iz SNP-a su rekle da nemaju problem da potpišu, ali sve je ostalo na verbalnom nivou”, rekao je Krapović.

Lekić: Ako budem premijer, zalagaću se za principe konsenzusa, dogovora i povjerenja

Lekić je novinarima u parlamentu rekao da će se, ako bude premijer, zalagati da sve funkcioniše na principima konsenzusa, dogovora i povjerenja.

“Naša koalicija je dosta heterogena, različitog političkog i ideološkog sastava, ali ona je dobila povjerenje građana i mislim da upravo tim načinom možemo da postignemo, ne samo da traje, nego da bude funkcionalna", rekao je Lekić.

Predsjednik Demos-a Miodrag Lekić
Predsjednik Demos-a Miodrag Lekić

On je rekao da se sada “otvara perspektiva da se konstituiše vlada na bazi pobjede iz 2020”, ocjenjujući da je postignuti dogovor “demanti da stara većina nije spremna i sposobna da konstituiše vlast”.

Lekić je naveo da se nikada nije samopredlagao i da je bio spreman da glasa i za druge kandidate, ali da nije mogao da odbije predlog, jer je “svjestan da ovo predstavlja veliku čast, ali i veliki teret i veliku žrtvu”.

Odgovarajući na pitanje novinara da li ima sumnju da će mu predsjednik države Milo Đukanović dati mandat, on je rekao da se radi o elementarnim pojmovima demokratije te da “ne očekuje da predsjednik osporava bazične principe demokratije”.

Dogovor DF, Demokrata i URA

Mandić je prethodno saopštio da su partije pobjednice izbora 2020. usaglasile da mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore bude predsjednik Demosa, bivši diplomata Miodrag Lekić.

Posle sastanka kojem su prisustvovali predstavnici DF-a, Demokrata, URA-e i manjih partija koje su s njima u koaliciji, Mandić je saopštio da su stare parlamentarne većine dogovorile da formiraju novu vladu.

"41 poslanika ima samo jednog kandidata za mandatara, to je Miodrag Lekić", rekao je Mandić.

Mandić je rekao i da će buduća vlada biti uspostavljena na paritetnoj osnovi, prema kojoj će polovina njenih članova biti iz redova URA-e, drugu polovinu činiće ministri iz ostalih partija, a kandidat za mandatara Miodrag Lekić imaće "zlatni glas".

Funkcioner DF-a Milan Knežević kazao je da tokom dana očekuju da Lekić bude predložen za mandatara, a o tome će tokom dana obavijestiti i predsjednika države.

Dogovor partija parlamentarne većine koja je na izborima u avgustu 2020. smijenila 30-godišnju vlast Demokratske partije socijalista dolazi nekoliko sati prije isteka roka do koga bi predsjednik države Milo Đukanović trebalo da predloži novog mandatara.

XS
SM
MD
LG