Linkovi

U Crnoj Gori još bez dogovora o Vladi


Danilo Šaranović i Dragan Krapović, poslanici Demokratske Crne Gore u crnogorskom parlamentu
Danilo Šaranović i Dragan Krapović, poslanici Demokratske Crne Gore u crnogorskom parlamentu

Pregovori partija parlamentarne većine iz 2020. ni nakon sastanka u četvrtak u crnogorskom parlamentu nisu rezultirali dogovorom - četiri dana prije isteka roka do kojeg predsjednik Milo Đukanović po zakonu treba da predloži mandatara, ili raspiše vanredne izbore.

Lider Prave Crne Gore, Marko Milačić, saopštio je nakon sastanka da su dogovori bili konstruktivni, ali da još ništa nije dogovoreno.

"Nastavak će biti sjutra, pa pozivamo partije da dođu sa svojim stavom. Vjerujem da smo danas bliži dogovoru nego jutros, ali nijesmo dobili potpise URE za Lekića kao mandatara", rekao je Milačić.

On je naveo da prema Ustavu mandatar ima obavezu da predloži sastav Vlade u roku od tri mjeseca nakon što mu je dodijeljen mandat.

"Dogovora ima, oni napreduju, a sjutra se nastavljaju i mislim da je to dobro za današnji dan. Ništa nije važnije od 41 potpisa za mandatara Lekića. Zato, pozivam sve kolege a posebno URU da sjutra imamo 41 potpis", zaključio je Milačić.

Politički direktor URA-u Zoran Mikić, pozvao je DF i Demokrate da kažu koje funkcije pripadaju koaliciji “Crno na bijelo” koju predvodi taj pokret, o čemu bi se ta koalicija izjasnila na organima partije.

"Smatrali smo da, ako nemamo najvažnije funkcije, da imamo neku vrstu kontrolnog mehanizma u Vladi. Logično je da nakon dvije godine pokrivamo sektor bezbjednosti", kazao je Mikić.

Prema njegovim riječima, odbijen je njihov predlog da u novoj vladi treba da participiraju predstavnici manjinskih partija.

"To je odbijeno. Nudili smo da Lekić ima neku vrstu zlatnog glasa i da od njegovog glasa zavisi ko će biti u Vladi”, rekao je Mikić i dodao da je URA spremna da odustane od bezbjednosnog sektora, ali da nisu spremni da odustanu od borbe protiv organizovanog kriminala.

“Ukoliko ne možemo da napravimo dogovor, dajte da idemo na vanredne izbore”, rekao je Mikić.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović rekao je da URA funkcioniše tako što na svaki njihov napravljen ustupak oni daju novi ultimatum.

Prema njegovim riječima, URA-i su u ogromnom dijelu ispunjeni zahtjevi te da se i onda kad su i oni ispunjeni, pribjegava manipulaciji i zamjeni teza.

"To su ucjene i neprihvatljivo političko ponašanje", dodao je Krapović.

On je upitao građane kako se zove to "ako neko ko ima deveti ili deseti dio skupštine traži 55 odsto vlade", navodeći da se radi o “brutalnoj ucjeni”.

"Molimo da se prizovemo svijesti, imamo mandatara, imamo pomake i može doći do ozbiljne vlade i vlasti koja bi mogla da ostvari ono što su bile želje građana. Mi smo posvećeni tom clju", rekao je Krapović, ali i dodao da, ako neko ne želi dogovor, očigledno će biti svejedno "da im damo i cijelu Vladu i Skupštinu".

XS
SM
MD
LG