Linkovi

Svečanost povodom godišnjica istorijskog savezništva Srba, Amerikanaca i Jevreja


Izložba povodom 100 godina srpsko-američkog savezništa i savezništva Jevreja i Srba, u Muzeju diplomatije, Beograd, 13. aprila 2018.
Izložba povodom 100 godina srpsko-američkog savezništa i savezništva Jevreja i Srba, u Muzeju diplomatije, Beograd, 13. aprila 2018.

U interesu je srpskog i američkog naroda da odnosi budu kao u vreme američkog predsednika Vudro Vilsona, te da ova godina može biti veoma dobra kada je reč o unapređenju odnosa Srbije i SAD, kao i Srbije i Izraela, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić u petak, na svečanosti povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu, odnosno savezništva Srba i Jevreja.

Držeći predavanje u Muzeju srpske diplomatije u prisustvu kandidata za počasnog konzula i potomka srpskog i jevrejskog patriote i cionističkog lidera dr Davida Albale, Džona Stivensona, te ambasadora SAD Kajla Skata i amasadorke Izraela Aloni Fišer Kam Dačić je rekao da je američki predsednik Vudro Vilson bio veliki prijatelj srpskog naroda.

Svečanost povodom obeležavanja 100 godina srpsko-američkih odnosa i godišnjica odnosa Srba i Jevreja
Svečanost povodom obeležavanja 100 godina srpsko-američkih odnosa i godišnjica odnosa Srba i Jevreja

"Veoma je zanimljivo pročitati šta su govorili američki predsednik i naši funkcioneri u to vreme. Ja kada to čitam meni se čini da je Vilson bio više prosrpski orijentisan nego Aleksandar Karađorđević ili Nikola Pašić, koji su bili više - jugoslovenski orijentisani", rekao je Dačić i naglasio da je pokrenuo inicijativu za podizanje spomenika Vudrou Vilsonu u Beogradu.

Kada je cela vojna sila Austrougarske napala Srbiju, Vilson kroz saradnju s Mihajlom Pupinom i Davidom Albalom, slao milione dolara kao pomoć srpskom narodu, dajući izjave u javnosti da su Austrija i Nemačka htele rat i da je atentat bio samo izgovor i instrument za pritisak na Srbiju pred koju su stavili ultimatum koji nijedna država u svetu ne bi prihvatila, podsetio je Dačić.

Primetio je, međutim, da ni Mihajlo Pupin nema spomenik u Srbiji, ali da ima u Sloveniji.


"Danas smo se okupili da kroz nekoliko aktivnosti započnemo obeležavanje važnih jubileja u godini završetka Velikog rata - 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu, odnosno 100 godina od kako je Srbija kao prva zemlja na svetu priznala Balfurovu deklaraciju i nazvala buduću državu imenom 'Izrael', ali i 100 godina od kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući u Vašingtonu i na svim javnim zgradama po Ukazu predsednika Vilsona", rekao je srpski ministar.

Dačić je istakao da Srbija uvek podržavala i razumela jevrejski narod, koji je, kako je rekao, polagao svoje živote za slobodu srpskog naroda u Prvom i Drugom balkanskom ratu, i u Prvom i Drugom svetskom ratu, i iznedrio 10 narodnih heroja i 14 vojnih generala.

"Mi znamo njihova imena i pamtimo ih sve", naglasio je Dačić.

Džon Stivenson, rodom iz Nevade, je poželeo studentima dobrodošlicu na srpskom jeziku koji je počeo da uči.

On je predstavio informacije koje je prikupio istraživanjem i govorio je o diplomatskoj misiji Albale tokom mandata Vilsona i o diplomatskoj misiji u SAD tokom Drugog svetskog rata.

Američki ambasador Kajl Skat, rekao je da američki narod nema dugu istoriju i da ne gleda u prošlost već u budućnost, ali je ocenio da je važno sećati se prošlosti.

"Možemo gledati natrag kako bismo poboljšali odnose u budućnosti", rekao je Skot, i dodao da je u SAD danas "moguće naći srpske pravoslavne crkve svuda" i da su to veze Srbije i SAD.

XS
SM
MD
LG