Linkovi

Nacionalna garda Ohaja i Srbija uskoro i o civilnoj saradnji


Nova dimenzija saradnje Nacionalne garde Ohaja i Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Delegacija Nacionalne garde Ohaja, predvođena svojim komandantom general-majorom Markom Bartmanom, putuje u ponedeljak 3. septembra, u tradicionalnu godišnju posetu Srbiji. Saradnja koja traje već 12 godina, ove jeseni treba da dobije novu dimenziju.

General-major Mark Bartman je sa Nacionalnom gardom Ohaja bio u Srbiji više puta. Tokom predstojeće posete, pridružiće mu se i civilni zvaničnici iz ove američke savezne države.

Kada smo započeli partnerstvo, inicijalno je to bila vojno-vojna saradnja i ona je i dalje primarni fokus, ali počinjemo da pronalazimo načine da je razvijemo u civilno-civilna partnerstva. Počeli smo o tome da pričamo pre dve godine, kada smo obeležavali 10. godišnjicu, kada je ambasador Matković posetio Ohajo, tako da kada budemo dolazili u posetu u septembru, sa nama će biti i gradonačelnica Saut Juklida, povodom bratimljenja tog grada sa Kraljevom. Verujem da će to biti jedinstvena prilika da uradimo nešto u vezi sa tim“.

General-major Bartman ističe da će najbolja prilika za civilno-civilnu saradnju biti u oblasti obrazovanja, poljoprivrede i kulturne razmene.

Imamo oko 11 miliona stanovnika u Ohaju, i mnogo univerziteta. Naš odsek za visoko obrazovanje, a imam odličan odnos sa kancelarom, koji je kao i ja čllan guvernerovog kabineta, tako da razgovaramo s njima o proširenju tih veza. Ohajo Stejt je na neki način vodeći univerzitet, najveći u državi, tako da je prirodno početi s njim, ali trebalo bi da budemo u mogućnosti da to proširimo na svaki univerzitet zainteresovan za takvu saradnju, a mislim da bi to bilo odlično“.

Bartman kaže da je uzbuđen zbog dolaska u Srbiju, između ostalog i zbog toga što u poslednje dve godine nije prisustvovao ceremoniji promocije podoficira, koja se tradicionalno dešava u vreme posete delegacije iz Ohaja. Takođe, raduje se nastavku izuzetno uspešne vojne saradnje.

„Nadamo se da ćemo moći da imamo više zajedničkih vežbi u kojima Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja mogu da prikažu svoju ekspertizu širom sveta. Mislim da je sjajno za moje vojnike da mogu da učestvuju u globlanoj zajednici da bi razumeli kako drugi ljudi žive i kako se suočavaju sa svakodnevnim problemima. Partneri smo sa Srbijom već 12 godina, to partnerstvo je izuzetno i zaista uživamo u tome što naši vojnici posećuju Srbiju. Mnogo od njih nikad nisu imali priliku da putuju van SAD, a to da mogu da odu negde gde postoji ta veza sa Ohajom, to je stvarno jedinstvena prilika“.

Delegacija Nacionalne garde Ohaja boraviće u Srbiji od 3. do 9. septembra. Zvanična ceremonija bratimljenja Kraljeva i Saut Juklida zakazana je za 7. septembar, a dan kasnije se održava promocija oficira Vojske Srbije u Beogradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG