Linkovi

Decenija strateškog partnerstva CG i Mejna


Desetogodišnje prijateljstvo Crne Gore i američke savezne države Mejn dokaz je da SAD i Crna Gora zajedno rade na postizanju cilja – a to je prosperitetna, cjelovita i mirna Evropa, kazao je danas u Danilovgradu general Daglas Farnam, komandant Nacionalne garde države Mejn.

U okviru obilježavanja jubileja - desetogodišnjice strateškog partnerstva Crne Gore sa američkom Saveznom državom Mejn, koji je predstavljen kroz Državni partnerski program, komandant Nacionalne garde te američke savezne države, brigadni general Daglas Farnam, rekao je da će “SAD i ubuduće biti tu i pomagati da se unaprijedi interakcija Crne Gore sa Alijansom, kao i da se njeno članstvo u NATO dogodi po planu”.

-Nacionalna garda države Mejn igra ključnu ulogu u sklopu napora SAD da podrže napor Crne Gore ka članstvu u NATO-u. Zahvalan sam pripadnicima kopnenih snaga, mornarice i vazduhoplovstva, kako Vojske Crne Gore, tako i Nacionalne garde države Mejn na krupnim koracima koje su napravili radeći na razvoju vojnih kapaciteta Crne Gore.

Načelnik Generalštaba VCG admiral Dragan Samardžić, istakao je da snažno partnerstvo sa državom Mejn proiziolazi iz strateških dokumenata Crne Gore.

Sinoć je i u Vili Gorica svečano obilježen jubilej, desetogodišnjica strateškog partnerstva Crne Gore sa američkom Saveznom državom Mejn.

Tom prilikom, u ime predsjednika Crne Gore, ministar odbrane Predrag Bošković, uručio je Orden Nacionalnoj gardi države Mejn, koji je u ime Garde primio njen komandant, brigadni general Daglas Farnam.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, kazala je da “kroz bilateralno partnerstvo sa Crnom Gorom, Nacionalna garda države Mejn igra ključnu ulogu u naporima SAD-a u napretku Crne Gore ka članstvu u NATO-u i, uopšte, u procesu evroatlantskih integracionih napora Crne Gore”.

Uehara je izrazila uvjerenje da će ovo partnerstvo “nastaviti da doprinosi razvoju VCG, domaćoj i regionalnoj stabilnosti, kao i poboljšanju života građana Crne Gore“.

XS
SM
MD
LG