Linkovi

Američko-srpski odnosi: Napredak kroz partnerstvo


Potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom posete Srbiji
Potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom posete Srbiji

Poseta Beogradu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena još jedna je potvrda snažnih bilateralnih odnosa, američke posvećenosti demokratskom i ekonomskom razvoju Srbije, i zajedničkom cilju – članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Partneri u bezbednosti

Ove godine se obeležava deseta godišnjica pristupanja Srbije NATO-vom programu Partnerstvo za mir. SAD čvrsto i postojano podržavaju napore Srbije da ojača svoj odnos sa NATO-om. Posebno cenimo posvećenost Srbije multilateralnim naporima u cilju pobede nad Islamskom državom i borbe protiv međunarodnog terorizma. Naš bilateralni Program o državnom partnerstvu, koji od 2006. godine predvodi Nacionalna garda Ohaja predstavlja temelj naših bezbednosnih odnosa i omogućio nam je efikasnu platformu za razvoj aktivnih i bliskih veza između naših oružanih snaga. Na sličan način, SAD i Srbija su već više od devet godina partneri u programu za Međunarodno vojno obrazovanje i obuku (IMET), koji i srpskim i američkim oficirima i podoficirima omogućava zajedničku obuku i da uče jedni od drugih u našim najprestižnijim vojnim školama.

SAD duboko cene i nastavljaju da podržavaju doprinos Srbije globalnim nastojanjima u očuvanju mira, a u avgustu 2016. isporučili smo 19 višenamenskih vozila visoke pokretljivosti (poznata i kao Hamvi) Srbiji kako bi podržali srpske jedinice koje učestvuju u mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija širom sveta. Posle te poslednje isporuke, ukupan broj Hamvija isporučenih Srbioji u okviru programa o Finansiranju stranih vojski (FMF), dostigao je 40 vozila i ukupno 8,6 miliona dolara u pomoći Srbiji za modernizaciju odbrane i obuke od 2011. godina. Srbija je naš partner u Globalnoj inicijativi za mirovne operacije (GPOI) od 2011, što joj je donelo dodatnih 9,7 miliona američke bezbednosne pomoći u cilju poboljšanja mogućnosti zavničnog Beograda da obuči i razmesti mirovne snage. Od kada je postala proaktivni partner u GPOI, Srbija je više od deset puta povećala svoj doprinos mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija. Konačno u julu, Srbija je pomogla SAD da unapredi ključni spoljnopolitički i humanitarni cilj, kada je prihvatila da preuzme dvojicu bivših zatvorenika iz pritvornog centra u Zalivu Gvantanamo na Kubi.

Partneri u razvoju

Amerika je već dugo posvećena ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije i šireg balkanskog regiona. Od 2001. do 2015. godine, SAD su investirale više od 728 miliona dolara u stimulaciju ekonomskog rasta, jačanje pravosudnog sistema i promociju vladavine prava u Srbiji. Neki od projekata obuhvataju direktno partnerstvo s Vladom Srbije kako bi se ojačale firme u privatnom sektoru u 12 opština u ekonomski ugroženim oblastima na jugu i jugozapadu Srbije, baš kao i rad na stvaranju radnih mesta i stimulaciji malih preduzeća kroz podršku Opportunity banke Srbije, koja daje male zajmove klijentima, koji nemaju pristup finansijskim uslugama koje nude tradicionalne banke. Javno-privatno partnerstvo pruža obuku ženama, kako bi poboljšale svoje veštine i ispunile potrebe industrije u srpskoj oblasti Srem.

Naš program pomoći vladavini prava sarađuje sa organizacijama civilnog društva i vladinim agencijama kako bi se unapredila implementacija novog srpskog zakona o zaštiti uzbunjivača. Demokratska komisija garantuje podršku slobodi informacija i kampanjama o podizanju svesti javnosti o antikorupciji i inicijativama aktivista, dok Ženska liderska akademija podržava ženske lidere u naporima da povećaju procenat žena u lokalnim vladama i izvrše pritisak da se rodna ravnopravnost stavi na dnevni red u političkim procesima. Pored toga, SAD razvijaju programe za pomoć medijima, koji će podržati nezavisnost medijskih regulatornih tela i grupa u civilnom društvu koje se bave praćenjem medija, poboljšavanjem sposobnost javnosti da analizira medijske sadržaje i unapređenjem mogućnosti nezavisnih medijskih organizacija da proizvedu i distribuiraju kvalitetne istraživačke i druge sadržaje.

U partnerstvu sa srpskom vladom i pravosuđem, jačamo vladavinu prava u Srbij, tako što pomažemo u poboljšanju transparentnosti, efikasnosti i profesionalizmu pravosudnog sistema. Naša pomoć ključnim nezavisnim agencijama jača njihove kapaictete i unapređuje javnu odgovornost. Pružamo podršku civilnom društvu da se efikasnije uključi u rad vlade i predstavlja interes javnosti.

Od okončanja konflikta na Balkanu tokom 1990-ih, Vlada SAD uložila je više od 900 miliona dolara u region, kako bi omogućila dugoročna rešenja za izbeglice i raseljene osobe, koja obuhvataju povratak, integraciju u lokalnu zajednicu, i pružanje humanitarne pomoći kako bi se ublažila patnja i podržala samoodrživost. U Srbiji, ova sredstva su finansirala pomoć za više od 50 hiljada raseljenih i izbegličkih porodica koje su prebegle u Srbiju za vreme rata na Balkanu i konflikta na Kosovu, a da nisu imali krov nad glavom, pravnu pomoć, prihode i drugu podršku. Uz to, od 2015. godine, SAD su odgovorile na širu evropsku migrantsku krizu sa više od 67 miliona dolara podrške naporima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice da pruži zaštitu i humanitarnu pomoć za više od milion izbeglica i migranata, koji su putovali kroz Srbiju krećući se takozvanom balkanskom rutom. Takođe, kroz Fond za složene krize (CCF), Amerika je izdvojila dva miliona dolara za ublažavanje uticaja migranata na lokalne zajednice i unapređenje koordinisanog odgovora između vlade i onih koji pružaju usluge u civilnom društvu.

Partneri u biznisu

Od 2001. godine, američke kompanije investirale su oko 3,8 milijardi dolara u Srbiju, čime je otvoreno ili zaštićeno oko 16.000 radnih mesta za Srbe. Medju ključnim američkim investitorima su KKR, Bol Pekidžing, Kuper Tajers i Koka-Kola. U Srbiji takodje radi Američka privredna komora, sa 195 članova koji zastupaju svaki sektor srpske privrede. Američke kompanije imaju aktivne programe za društvenu odgovornost korporacija, u okviru kojih ulažu sredstva u razvoj zajednica u kojima su prisutne. Kompanije kao što su Iton, Apatinska pivara i Aktavis doprinosile su svojim zajednicama putem kampanja javne službe, obrazovnih i ekoloških inicijativa i donacija lekova.

Partneri u pravosudju

Od 2003. godine, SAD rade u partnerstvu sa Srbijom na unapredjenju vladavine zakona, borbi protiv korupcije i modernizaciji institucija za sprovodjenje zakona. Pomoć srpskom pravosudju, Visokom savetu sudstva i Pravosudnoj akademiji jača profesionalizam sudija i njihovog osoblja, učvršćuje odgovornost i nezavisnost i modernizuje pravosudnu praksu. SAD finansiraju i nadgledaju sprovodjenje nekoliko programa u kojima tesno saradjuju sa srpskim tužiocima, sudijama i policijom, pružajući podršku u domenu zakonodavnih i strukturalnih reformi, obuke, regionalne saradnje i tehničke pomoći. SAD su uložile 40 miliona dolara u te programe, kako bi se obezbedili saveti američkih eksperata, sprovodili programi profesionalne obuke i obezbedile donacije u opremi. Sve te aktivnosti imaju za cilj jačanje srpskog pravosudja, tužilaštva i agencija za sprovodjenje zakona da bi mogle da se uspešnije bore protiv složenog, transnacionalnog kriminala, uključujući korupciju, finansijske malverzacije, organizovani kriminal i terorizam. Ta nastojanja bila su ključna u razvoju jedinice za zaštitu svedoka, službe za istragu ratnih zločina i mreže za operacionu analizu, koja omogućava krivične istrage zasnovane na obaveštajnim podacima.

Američki pravni savetnici takodje su pomogli srpskoj vladi da dovrši važne reforme pravnog okvira, uključujući Zakonik o krivičnom postupku, Zakon za zaštitu uzbunjivača i Zakon o policiji. Podrška SAD srpskoj Pravosudnoj akademiji stvorila je kapacitet važan za proces prijema u Evropsku uniju. U februaru, Srbija je usvojila važan zakon o vraćanju imovine žrtava Holokausta – jedan od prvih te vrste u Evropi – koji omogućava jevrejskoj zajednici da povrati imovinu otetu tokom Holokausta žrtvama koje nemaju žive, zakonske naslednike.

Partneri u obrazovanju i kulturi

Najsnažnije veze izmedju Sjedinjenih Država i Srbije i dalje su direktne veze izmedju njihovih gradjana. Više od 20.000 Srba posećuje SAD svake godine a skoro hiljadu srpskih studenata pohadja američke univerzitete. SAD nastavljaju da podržavaju bogat program kulturne i obrazovne razmene sa Srbijom, koji je prošle godine imao više od 3.500 učesnika. Svake godine, američki program FLEX dovodi 40 srednjoškolaca iz Srbije u SAD da žive sa porodicama – domaćinima i pohadjaju američke škole tokom cele školske godine. Fulbrajtov program aktivan je od 2001. i unapredio je akademsku razmenu i zajednička istraživanja u nizu sfera uključujući pravo, ekonomiju, informacionu tehnologiju i medicinu. Kulturni centri “Američki kutak” u Beogradu, Bujanovcu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Subotici i Vranju, pružaju gradjanima Srbije priliku da uče engleski jezik i stiču znanja o američkim kulturnim i obrazovnim mogućnostima. Oni takodje pružaju platforme za komunikaciju gostujućih američkih govornika i izvodjača i gradjana Srbije svih uzrasta. Američki IVLP program za medjunarodne posetioce pruža budućim srpskim liderima mogućnost da istraže američko iskustvo u poljima koja su odabrali za usavršavanje, i izgrade trajna prijateljstva sa svojim američkim kolegama.

XS
SM
MD
LG