Linkovi

Sjedinjene Države obeležavaju Dan sećanja


Obeležavanje Dana sećanja na Nacionalnom vojnom groblju u Arlingtonu (Foto: REUTERS/Joshua Roberts)
Obeležavanje Dana sećanja na Nacionalnom vojnom groblju u Arlingtonu (Foto: REUTERS/Joshua Roberts)

Američki predsednik Džozef Bajden je na Dan sećanja odao počast poginulim pripadnicima američkih oružanih snaga na Nacionalnom vojnom groblju u Arlingtonu.

"Setite se njihove žrtve, hrabrosti i blagodeti. Njihovih osmeha, ljubavi, smeha i humanosti", poručio je Bajden tokom memorijala.

Američki predsednik govorio je i o svom preminulom sinu Bou Bajdenu koji je kao američki vojnik službovao u Iraku. U nedelju je obeležena šestogodišnjica njegove smrti. Preminuo je od raka 2015. godine.

"Onima koji danas tuguju za voljenima: Džil i ja znamo kako se osećate. Naši gubici nisu isti, ali razumemo prazninu u grudima koja preti da vas povuče sa sobom", rekao je Bajden u obraćanju.

Osvrnuo se i na svoje česte tvrdnje o usponu autokratskih vlada širom sveta - ponovivši da su sloboda, mogućnosti i pravda obeležja demokratija - a ne autokratija.

"Ova nacija je izgrađena na ideji i to je jedina tako satkana nacija na svetu. U osnovi svih ostalih je etnička pripadnost, geografski položaj, vera... Naša osnova je u ideji slobode i mogućnosti za sve", rekao je Bajden.

Američki predsednik Džozef Bajden, potpredsednica Kamala Haris i najviši vojni državni zvaničnici učestvuju u obeležavanju Dana sećanja na nacionalnom groblju Arlington u blizini prestonice Vašingtona.

Čitava zemlja odaje počast svim poginulim pripadnicima američkih oružanih snaga.

Dan sećanja se u Sjedinjenim Državama obeležava od 1868. kada je okončan Građanski rat i to svakog poslednjeg ponedeljka u maju. Takođe, taj dan označava i nezvanični početak letnje sezone i putovanja u Sjedinjenim Državama.

Memorijal se održava u drugačijim okolnostima u odnosu na 2020. i striktne mere uvedene zbog pandemije koronavirusa. U 2021. građani, u uslovima popuštanja mera usled smanjenja broja slučajeva obolelih od koronavirusa i uspešne kampanje vakcinacije, vraćaju se prazničnim običajima ustanovljenim pre pandemije.

Više od 1,8 miliona ljudi prošlo je kroz aerodrome širom zemlje u četvrtak i petak, objavila je Uprava za bezbednost transporta.

Američko udruženje za putovanja saopštila je da očekuje skok od 60 odsto putničkog saobraćaja uz napomenu da je najmanje 37 miliona građana planiralo da se udalji oko 80 kilometara od kuće, koristeći automobile kao prevozno sredstvo.

XS
SM
MD
LG