Linkovi

Bajden odao poštu generacijama palih američkih vojnika


Predsednik Bajden na ceremoniji polaganja venaca na nacionalnom groblju Arlington uVašingtonu, 29. maj 2023. (Foto: Reuters/Bonnie Cash)
Predsednik Bajden na ceremoniji polaganja venaca na nacionalnom groblju Arlington uVašingtonu, 29. maj 2023. (Foto: Reuters/Bonnie Cash)

Predsednik Džo Bajden pohvalio je žrtvovanje generacija američkih vojnika koji su se "usudili i dali sve" boreći se za svoju zemlju i pozvao Amerikance da osiguraju da njihova "žrtva nije bila uzaludna", dok je obeležavao Dan sećanja tradicionalnom ceremonijom polaganja venaca na nacionalnom groblju Arlington.

Bajdenu su se pridružili prva dama Džil Bajden, potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Daglas Emhof, na 155. godišnjici Dana sećanja.

"Nikada ne smemo zaboraviti cenu koja je plaćena za zaštitu naše demokratije“, rekao je Bajden kasnije u obraćanju. "Nikada ne smemo zaboraviti živote koje ove zastave, cveće i mermerne oznake predstavljaju."

“Svake godine se sećamo i svake godine ne postaje lakše", naglasio je on.

Federalni praznik u čast palih pripadnika američke vojske obeležava se dan nakon što su Bajden i predsedavajući predstavničkog doma Kongresa, Kevin Mekarti postigli načelni sporazum o povećanju gornje granice duga koji čeka odobrenje Kongresa.

Trenutno, sporazum bi održao neodbrambene troškove otprilike na istom nivou u fiskalnoj 2024. godini uz povećanje za 1 procenat sledeće godine. Ta mera bi omogućila 3 odsto rasta za odbranu u fiskalnoj 2024, na 886 milijardi dolara, a onda još 1 odsto u fiskalnoj 2025, na 895 milijardi dolara.

Bajden je rekao da je ponosan što je demokratska administracija nadgledala vreme relativnog mira za američku vojsku, posle dve decenije rata u Avganistanu i Iraku.

Prošao je skoro 21 mesec od kada je Bajden okončao najduži rat SAD-a u Avganistanu, ispunivši obećanje iz kampanje da će okončati dvadesetogodišnji "večni rat"u kojem je stradalo više od 2400 američkih vojnika.

Rat u Avganistanu, međutim, završio se na haotičan i smrtonosan način u avgustu 2021. godine, kada je administracija kritikovana zbog načina evakuacije oko 120 hiljada američkih građana, Avganistanaca i drugih, kao loše isplanirane i izvedene.

Bajdenova administracija je prošlog meseca objavila izveštaj o poslednjim danima rata, uglavnom okrivljujući svog republikanskog prethodnika, predsednika Donalda Trampa, ističući da je Bajden bio "značajno ograničen" Trumpovim odlukama.

SAD sada predvode koaliciju saveznika koja uliva desetine milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći u Ukrajinu koja pokušava da odbije rusku invaziju, čiji kraj nije na vidiku.

Naglašavajući da ne želi da američke trupe učestvuju u sukobu, Bajden je istakao da ruske napore da zauzme teritoriju vidi kao kršenje međunarodnih normi i obećao da će pomoći Kijevu da pobedi, šaljući artiljeriju, tenkove i dronove, uz nedavni pristanak da dozvoli saveznicima da treniraju ukrajinsku vojsku na američkim F-16 mlaznim avionima.

Bajden je povezao žrtvovanje oko 400 hiljada Amerikanaca sahranjenih u Arlingtonu sa angažovanjem američkih trupa širom sveta u današnje vreme.

"Vidimo snagu našeg NATO savezništva izgrađenu od veza koje su nastale u požarima tokom dva svetska rata“, rekao je Bajden. "Vidimo to u trupama koje još uvek stražare na Korejskom poluostrvu, čuvajući mir rame uz rame sa saveznicima. Vidimo to u svakoj bazi, svakoj kasarni, svakom brodu širom sveta gde naša vojska ponosno služi i stoji kao sila dobra u svetu."

Tokom ceremonije, Bajden je takođe govorio o potrebi za brigom o američkim vojnicima na i izvan bojnog polja.

"Imamo samo jednu zaista svetu obavezu: Da pripremimo one koje pošaljemo u opasnost i brinemo se za njih i njihove porodice kada se vrate kući, i kada ne dođu“, rekao je Bajden.

Pre ceremonije u ponedeljak u Virdžiniji, Bajdenovi su bili domaćini doručka u Beloj kući za članove veteranskih organizacija, organizacija za vojnu službu i vojnu porodicu, porodica poginulih američkih vojnika, te za više zvaničnika Sekretarijata za odbranu i drugih zvaničnika administracije.

XS
SM
MD
LG