Linkovi

Bajden i Mekarti traže od Kongresa da usvoji dogovor o podizanju granice zaduživanja


Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden govori u Bijeloj kući o dogovoru o podizanju gornje granice američkog duga
Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden govori u Bijeloj kući o dogovoru o podizanju gornje granice američkog duga

Članovi američkog Kongresa razmatraju detalje sporazuma o podizanju limita do kojeg zemlja može da se zadužuje uoči glasanja narednih dana, dok ih predsjednik Džo Bajden i predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti pozivaju da usvoje dogovor.

Prijedlog obuhvata ukidanje postojeće gornje granice američkog duga od 31 hiljadu 400 milijarde dolara do januara 2025. godine, i dvogodišnji dogovor o budžetu federalne vlade koji predviđa ista izdvajanja u fiskalnoj godini koja počinje u oktobru, te njihovo povećanje za jedan odsto 12 mjeseci poslije toga.

Paket kompromisnih mjera uključuje i zapošljavanje manjeg broja službenika Poreske službe, obavezu da države vrate federalnoj vladi neutrošenih 30 milijardi dolara pomoći koju su dobile tokom pandemije koronavirusa, te povećanje starosne granice sa 50 na 54 za građane koji moraju da rade da bi dobili pomoć u hrani.

Bajden i Mekarti su dogovor postigli u subotu veče poslije višenedeljnih pregovora. Vlada će ostati bez novca za plaćanje računa do početka juna, ako se ne usvoji dogovor o gornjoj granici duga.

Sporazum sprečava da se najgora moguća kriza, neplaćanje dugova, dogodi prvi put u istoriji naše zemlje", rekao u predsjednik Bajden u nedelju, uz poruku da se dogovorom uklanja prijetnja "katastrofalne situacije" u kojoj zemlja ne bi mogla da plaća račune.

Mekarti je pozvao članove Kongresa da dogovor razmotre i usvoje ga.

Dok su dvojica lidera podržala sporazum, progresivni članovi Kongresa iz Demokratske stranke i republikanska desnica su odmah izrazili protivljenje.

"Sporazum predstavlja kompromis, što znači da nisu svi dobili šta su željeli. Ali to je odgovornost vođenja zemlje", rekao je Bajden u saopštenju u kojem je dogovor nazvao "važnim korakom ka smanjenju potrošnje i istovremenoj zaštiti ključnih programa za radnike, i rastu ekonomije za sve".

Mekarti je u nedelju za Foks njuz rekao da u dogovoru ima mnogo "toga što je pozitivno".

"Neće postići sve za svakoga, ali je korak u pravom smjeru", poručio je republikanski lider.

Kongres mora da podiže gornju granicu duga da bi vlada mogla da pozajmljuje više novca. U suprotnom, već 5. juna neće moći da izmiruje postojeće finansijske obaveze, upozorila je sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Jelen je rekla da će bez povećanja limita ili njegovog privremenog ukidanja, biti ugroženi doprinosi na američke obveznice koje posjeduju strane vlade ili pojedinačni američki investitori, kao i penzije i plate zaposlenih u vladi. Bez dovoljno prihoda od poreza, vlada bi bila primorana da bira koje će račune da plati.

Demokratska članica Predstavničkog doma Pramila Džajapal, koja predvodi progresivni kokus od 102 člana, rekla je za CNN da bi Bajden i lider demokrata u donjem domu Kongresa Hakim Džefris trebalo da brinu da li će imati podršku progresivnih zakonodavaca za usvajanje dogovora o dugu.

Džajapal je kritikovala podizanje starosne granice za građane koji moraju da rade da bi dobijali kupone za hranu, i dodala da ne zna da li će glasati za sporazum.

"Nisam veliki ljubitelj načelnih dogovora i okvira. Uvijek postoji problem ako ne možete da vidite konačan zakonski prijedlog. Na kraju će zavisiti od toga kakav bude tekst prijedloga".

Među republikancima, kongresmen Bob Gud tvitovao je da "niko ko tvrdi da je konzervativac ne može da opravda" glasanje za prijedlog.

Još jedan republikanac, Ralf Norman, tvitovao je da je dogovor "ludilo" i da Amerikanci zaslužuju bolje.

XS
SM
MD
LG