Linkovi

20 godina kasnije, zatvorenici iz Abu Graiba iznose tužbu za mučenje pred američkim sudom


Zatvorenik iz Abu Grraiba u Bagdadu, na fotografiji snimljenoj krajem 2003. godne. (Foto: AP)
Zatvorenik iz Abu Grraiba u Bagdadu, na fotografiji snimljenoj krajem 2003. godne. (Foto: AP)

Pre dvadeset godina, u aprilu, fotografije zlostavljanih zatvorenika i nasmejanih američkih vojnika koji su ih čuvali u zatvoru Abu Graib u Iraku, su objavljene - i šokirale svet.

Sada, trojica preživelih zatvorenika Abu Graiba konačno će dočekati da izađu na sud sa tužbom protiv privatne vojne kompanije koju smatraju odgovornim za zlostavljanje.

Suđenje treba da počne u ponedeljak u okružnom sudu u Aleksandriji, i to će biti prvi put da će preživeli iz Abu Graiba moći da svoje tvrdnje o mučenju koje su pretrpeli iznesu pred američkom porotom, kaže Baher Azmi, advokat Centra za ustavna prava koji zastupa podnosioce tužbe.

Tužba je podneta protiv kompanije CACI, koju je angažovala američka vlada, a čiji su islednici ispitivali zatvorenike u Abu Graibu. Vojni podugovarač sa sedištem u Virdžiniji poriče krivicu i tokom 16 godina sudskog spora je tvrdio da njegovi zaposleni nisu zlostavljali bilo kojeg od podnosilaca tužbe.

Tužioci, međutim, pozivaju CACI na odgovornost zato što je uspostavila uslove koji su doveli do mučenja, pozivajući se na dokaze iz vladine istrage da su islednici CACI vojnoj policiji dali uputstva da "omekša" zatvorenike pre njihovog ispitivanja.

Očekuje se da će na suđenju, između ostalih, svedočiti penzionisani general Antonio Taguba, koji je predvodio istragu događaja u Abu Graibu. U njegovoj istrazi je zaključeno da najmanje jedan kontraktor CACI treba da se pozove na odgovornost zbog saveta vojnoj policiji da uspostavi uslove koji se svode na fizičko zlostavljanje.

Nema sumnje da su u Abu Graibu počinjene strahovite zloupotrebe. Na fotografijama objavljenim 2004. vide se nagi zatvorenici koji se vuku za uzicu ili leže naređani u piramidu jedni preko drugih. Na nekim od fotografija vidi se vojnik koji se smeje i drži podignut palac dok pozira pored mrtvog tela, ili zatvorenici preplašeni od pasa, i oni sa kapuljačama, privezani za električne žice.

Podnosioci tužbe ne mogu da se jasno identifikuju ni na jednoj od ozloglašenih fotografija ali je opis njihovog tretmana veoma uznemirujući.

Zatvorenik u samici na otvorenom u Abu Graibu, na periferiji Iraka, 22. juna 2004. (Foto: AP Photo/John Moore)
Zatvorenik u samici na otvorenom u Abu Graibu, na periferiji Iraka, 22. juna 2004. (Foto: AP Photo/John Moore)

Suhail Al Šimari opisao je seksualne napade i prebijanja tokom dva meseca u zatvoru. Takođe su mu davani elektro-šokovi i vučen je po zatvoru užetom vezanim oko vrata. Bivši reporter Al-Džazire Salah Al-Edžaili kaže da je bio primoran da stoji ili leži u teškim položajima zbog čega je povraćao tamnu tečnost. Takođe mu nije dozvoljavano da spava, primoravali su ga da nosi ženski donji veš i prećeno mu je psima.

CACI, međutim, navodi da je američka vojska institucija koja snosi odgovornost za uslove u Abu Graibu, kao i da njeni zaposleni nisu bili u poziciji da izdaju naređenja vojnicima. U sudskim dokumentima, advokati kompanije kažu da "ceo slučaj nije ništa drugo neko pokušaj da se odgovornost prebaci na CACI jer su njeni zaposleni radili u zatvoru iz ratne zone, gde su postojali loši uslovi. Zakon, međutim, ne priznaje krivicu samo zbog veze sa Abu Graibom."

Slučaj se nalazi pred sudovima od 2008, a CACI je oko 20 puta pokušala da izdejstvuje da sud odbaci tužbu. Vrhovni sud je 2021. na kraju odbacio žalbe CACI i vratio slučaj okružnom sudu na razmatranje.

U jednom od žalbenih argumenata CACI-ja, kompanija je tvrdila da SAD uživaju suvereni imunitet od tvrdnji o mučenju, a da CACI ima imunitet koji proističe iz toga, kao vladin podugovarač. Međutim, američka okružna sutkinja Leoni Brinkema, u prvoj presudi te vrste, utvrdila je da američka vlada ne može da se poziva na imunitet kada su u pitanju optužbe koje krše utvrđene međunarodne norme, kao što je mučenje zatvorenika, tako da CACI zbog toga ne može da traži imunitet.

Zatvorenici osuđeni na smrt u Abu Graibu, 20. oktobra 2002. Stotine Iračana je upalo u zatvor posle objave Sadama Huseina da će većina zatvorenika biti oslobođena. (Foto: AP/Jerome Delay)
Zatvorenici osuđeni na smrt u Abu Graibu, 20. oktobra 2002. Stotine Iračana je upalo u zatvor posle objave Sadama Huseina da će većina zatvorenika biti oslobođena. (Foto: AP/Jerome Delay)

Očekuje se da će i porotnici sledeće nedelje saslušati svedočenje nekih od vojnika koji su osuđeni na vojnom sudu za direktno zlostavljanje. Ivan Frederik, bivši narednik koji je osuđen na više od osam godina zatvora nakon vojne presude po optužbama koje uključuju napad, nepristojna dela i nepoštovanje dužnosti, dao je iskaz čiji će snimak, kako se očekuje, biti pušten poroti pošto je odbio da dobrovoljno prisustvuje suđenju. Dve strane su se razišle u tome da li njegovo svedočenje potvrđuje da su vojnici radili pod upravom islednika CACI.

Suđenje bi trebalo da traje dve nedelje. I tužitelji i firma CACI su se žalili da je njihove slučajeve otežala tvrdnja vlade da bi određeni dokazi, ako se obelodane jadno, otkrili državne tajne što bi moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost.

Vladini advokati prisustvovaće suđenju spremni da ulože prigovor ako svedoci zađu u teritoriju koju oni smatraju državnom tajnom, rekli su na pripremnom ročištu 5. aprila.

Sudija Brinkema, koja je mnogo puta predsedavala kompleksnim slučajevima u domenu nacionalne bezbednosti, upozorila je vladu da ako se na suđenju pozove na tu privilegiju, "bolje bi bilo da je u pitanju stvarno državna tajna".

Džejson Linč, vladin advokat ju je uverio: "Pokušavamo da se sklonimo što više možemo".

Od trojice tužitelja, očekuje se da će samo Al-Edžaili, koji sada živi u Švedskoj, svedočiti lično. Druga dvojica će svedočiti preko video linka iz Iraka. Brinkema je odlučila da razlozi zbog kojih su poslati u Abu Graib nisu relevantni i neće biti predočeni porotnicima. Sva trojica su puštena nakon pritvora koji je trajao između dva meseca i godinu dana, a da nikada nisu bili optuženi za neki zločin, prema sudskim dokumentima.

"Čak i da su bili teroristi, to ne opravadava ponašanje o kome se ovde govori", rekla je sutkinja Brinkema na ročištu 5. aprila.

XS
SM
MD
LG