Linkovi

Odšteta za Abu Graib preko 5 miliona


Vojnici iračke armije ispred zatvora Abu Graib (arhivski snimak)
Vojnici iračke armije ispred zatvora Abu Graib (arhivski snimak)

Američka kompanija platila je preko pet miliona dolara za poravnanje u parnici koju su podneli bivši zatvorenici iz zatvora Abu Graib

Jedna privatna američka firma koja je pružala usluge američkim oružanim snagama u hvatanju i ispitivanju zatvorenika tokom rata u Iraku platila je više od pet miliona dolara za poravnanje u parnici koju su podneli bivši zatvorenici iz zatvora Abu Graib i drugih objekata.

U sudskim dokumentima navedeno je da su 72 podnosioca tužbe tvrdili da su ih službenici kompanije "L3 Services" maltretirali i zlostavljali. Oni navode da su te metode obuhvatale premlaćivanje, prinudnu nagost, izloženost ekstremnim temperaturama i sprečavanje pritvorenika da spavaju tokom dužeg perioda.

Ta kompanija, koja se sada zove "Engility Corporation" tražila je da da se tužbe odbace, iznoseći argument da je njeno osoblje tada bilo deo „okupacionih snaga“ i da nije podložno građanskim parnicama.

Jedan federalni sud odbacio je taj zahtev 2010, dok je apelacioni sud prošle godine odbacio nastojanje kompanije "L3 Services" da se odluka o odbacivanju žalbe preinači. Podnosioci tužbe prihvatili su u oktobru da im kompanija plati ukupno 5 miliona i 280 hiljada dolara na ime poravnanja.
XS
SM
MD
LG