Linkovi

Nasilje u Ukrajini uprkos primirju


Demonstranti nose povređene učesnike protesta u Kijevu
Demonstranti nose povređene učesnike protesta u Kijevu

Najmanje 33 osobe poginule su u novi sukobima demonstranata i policije u Ukrajini, uprkos sporazumu o primirju koji su postigli ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i opozicioni lideri

Prema pojedinim izvorima, broj žrtava bi međutim mogao da bude između 70 i 100.

Anti - vladini demonstranti čuvaju svoje pozicije iza novih barikada u centru Kijeva. Kratko primirje, postignuto sinoć, danas su prekinuli novi žestoki sukobi sa policijom. Broj žrtava raste, dok novinari svjetskih medija prenose da su na Trgu nezavisnosti jutros vidjeli tijela 21 civila.

Na video snimku, koji je na internet postavio ukrajinski Radio Svoboda, može se vidjeti kako vladini snajperisti i specijalne policijske snage pucaju na demonstrante, dok pojedini učesnici protesta uzvraćaju Molotovljevim koktelima.

“Stajao sam pored jednog čovjeka na barikadama. Iz hotela Ukrajina odjeknuo je pucanj i čovjek je pao. Grudi su mu bile prekrivene krvlju. Odveden je na trg, i dalje je disao i govorio ‘Braćo, ne želim da umrem’. Trideset sekundi kasnije bio je mrtav”.

Hotel i okolne zgrade pretvoreni su mrtvačnice i bolnice. Građanima se savjetuje da izbjegavaju centar grada zbog, kako je saopšteno, naoružanih i agresivnih pojedinca. Škole i mnoge radnje su zatvorene, kao i podzemna željeznica, dok na bankomatima ima sve manje novca. Od početka sukoba u petak, poginulo je više od 70 osoba, dok je gotovo 600 povrijeđeno.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Vitalij Zaharščenko naveo je da je policajcima dato borbeno oružje kako bi se odbranili i oslobodili taoce . Prema tvrdnjama ministarstva, demonstranti su oteli 67 policajaca. U današnjem okršaju poginula su trojica policajaca, više od 50 je hospitalizovano, od kojih 30 sa prostrijelnim ranama.

Primirje je prekšeno. Ekstremisti nastavljaju da napadaju. Policajcima je dato borbeno oruže koje će upotrijebiti u skladu sa zakonom”, kaže Vitalij Zaharščenko, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova.

U djelovima zemlje, uglavnom u zapadnim gradovima, u toku je otvorena pobuna protiv centralne vlade. Kraći okršaj izbio je i na vanrednoj sjednici parlamenta na kojoj su opozicioni lideri pozvali sve poslanike da rade na rješavanju aktuelne krize.

“Glavni zadatak sada je da se okonča nasilje. Moramo da zaustavimo ovu situaciju, u kojoj Ukrajinci postaju neprijatelji jedni drugima”, istakao je Vitalij Kličko, opozicioni lider.

Prethodno je zatraženo i uspostavljanje demilitarizovane zone.

“Vlada ne kontroliše specijalne policijske snage i veoma je teško za opoziciju da kontroliše Majdan. To je istina. Ukrajina je u velikom haosu”, upozorio je opozicioni lider Arsenij Jacenjuk.

Zbog krvoprolića na ulicama, vršilac dužnosti gradonačelnika Kijeva Volodimir Makejenko objavio je da napušta vladajuću stranku, što pojedini tumače kao znak sve manje podrške za ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Nastavljaju se i napori međunarodne zajednice da smiri situacija u Ukrajini. Ministri inostranih poslova Njemačke, Francuske i Poljske sastali su se danas u Kijevu sa Janukovičem i opozicionim liderima, posle čega su poslali izvještaj kolegama u Briselu.

Bijela kuća saopštila je danas da je ogorčena zbog prizora ukrajinskih bezbjednosnih snaga kako pucaju na sopstveni narod. Takođe je pozvala ukrajinskog predsjednika da odmah povuče policajce iz centra Kijeva, vojsku da se ne miješa u sukob, a demonstrante da “izraze protest mirnim putem”.

I dok pojedini zvaničnici strahuju da bi u Ukrajini mogao da izbije građanski rat, Rusija okrivljuje Zapad za, kako je istakao šef diplomatije Sergej Lavrov, podstrekivanje opozicionih radikala.
Sergej Lavrov, RUSKI ŠEF DIPLOMATIJE
“Svi naši zapadni partneri i svi u Evropi i u Sjedinjenim Državama okrivljuju ukrajinsku vladu. I ne predstavljaju situaciju onakvom kakva je, da je riječ o akcijama esktremista. To nas veoma zabrinjava. Zato što je riječ o dvostrukim standardima”.
Kremlj je, u međuvremenu, u Kijev poslao svog izaslanika kako bi posredovao u razgovorima Janukoviča i opozicije. Nasilje u Ukrajini odrazilo se i na Olimpijske igre u Sočiju. Ukrajinska skijašica Bogdana Matsotsa objavila je da se povlači iz sjutrašnjeg slaloma, uz poruku da ne može da se takmiči dok njeni sunarodnici umiru. U Olimpijskom selu, na ukrajinskim zastavama nalase se crne trake, a pojedini ukrajinski sportski zvaničnici i sportisti održali su minut ćutnje.***
XS
SM
MD
LG