Linkovi

Nevakcinisani ne mogu u restorane u Njujorku - to važi i za predsednike


Brazilski predsednik i njegovi saradnici jedu picu na ulici u Njujorku
Brazilski predsednik i njegovi saradnici jedu picu na ulici u Njujorku

Šefovi država koji učestvuju na zasedanju Generalne skupštine UN (GSUN) u Njujorku, a nisu vakcinisani, moraće da se zadovolje parčetom pice na ulici umesto večere u nekom od njujorških restorana.

Tako je prošao brazilski predsednik Žair Bolsonaro koji nije mogao da uđe ni u jedan restoran u Njujorku, jer nije vakcinisan.

Bolsonaro, desničarski populista, sumnja u vakcine, a pred put u Njujork je poručio da je njegov imunitet dovoljno jak da se odbrani od koronavirusa.

Ministri u njegovoj vladi objavili su fotografiju na kojoj Bolsorano sa saradnicima jede parče pice na ulici u Njujorku. Njegove pristalice pohvalile su Bolsonarovu "jednostavnost".

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio apelovao je na svetske lidere da se vakcinišu pred dolazak u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN.

"Ako nećete da se vakcinišete, nemojte ni da dolazite", poručio je gradonačelnik.

Predsedavajći GS UN Adbula Šahid rekao je da za predsednike, premijere i diplomate iz 193 držve važi poseban sistem, odnosno da nisu u obavezi da pokažu dokaz o imunizaciji.

Pojedini predstavnici neće dolaziti u Njujork, a poslaće video obraćanje. Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Zasedanje GS UN otvoriće u utorak brazilski predsednik Žair Bolsonaro.

XS
SM
MD
LG