Linkovi

Berlin - 70 godina posle kraja rata


Berlin
Berlin

Sedamdeseta godišnjica kraja Drugog svetskog rata biće obeležena u svim evropskim državama, osim u Nemačkoj.

Dopisnik Glasa Amerike Al Pesin izvješatava iz Berlina o stavovima Njemaca u vezi sa ratom i uticaju koji on i dalje ima na zemlju.

Upečatljivi spomenik šest miliona Jevreja koje su nacisti ubili zauzDopisnik Glasa Amerike izvješatava iz Berlina o stavovima Njemaca u vezi sa ratom i uticaju koji on i dalje ima na zemlju.ima veliki dio centra Berlina. Sagrađen prije samo deceniju, čak je i tada izazvao veliku kontroverzu. Dvije stotine metara od spomenika, iza drveća, bio je bunker iz kojeg je Adolf Hitler izdavao ratna naređenja i u kojem je, kako se vjeruje, izvršio samoubistvo. Ispod ovog parkinga sada nema ničega, ali posjetioci poput Tine iz Britanije smatraju da se iz prošlosti i dalje mogu izvući pouke.

“Esktremne organizacije se pojavljuju čak i danas u našoj zemlji. Ako obični, pristojni ljudi ne urade ništa tim povodom, uvijek postoji šansa da se istorija ponovi.”

I to je poruka koja se upućuje Berlincima, putem video i foto izložbe u nekoliko djelova nekada podijeljenog grada. Bjern Vajgel je kustos izložbe.

“Ovo je bilo prije 70 godina, ali je u drugim krajevima svijeta, čak i u nekim djelovima Evrope, to svakodnevni život.”

Toga su svjesni i Evropljani, u posjeti Berlinu, koji dobro znaju da maj 1945 nije označio i kraj svih problema na kontinentu.

“Za nas Poljake, taj datum znači kraj uništavanja naše zemlje, ali smo bili pod kontrolom Sovjeta, tako da nije veoma značajan. Međutim, slavimo ga”, kaže Julijan, student iz Poljske.

“Ne znamo šta bi se dogodilo da nije bilo tog ishoda. Možda bi postojao drugi svijet ovdje u Njemačkoj, u Francuskoj, u cijeloj Evropi”, ističe Frenk, nastavnik iz Francuske.

“Za Njemce i mene to je datum koji nikada neće, niti može biti zaboravljen”, poručuje Gerd Apenceler, član uredničkog kolegijuma u berlinskom dnevnom listu “Tagesšpigl” i njegov bivši izdavač. On strahuje da se poslijeratni savezi, koji su obezbijedili i ujedinili Njemačku, mijenjaju, u trenutku kada Rusija postaje agresivnija, dok nova generacija Njemaca uzima mir zdravo za gotovo.

“Ogromna većina uživa u slobodi i ne razmišlja mnogo tome da je ona stalno u opasnosti. Amerika se mijenja, globalni odnosi se mijenjaju, i Njemci i Evropljani moraju da se ujedine, da ostanu zajedno i budu važan partner Sjedinjenim Državama.”

Nova američka ambasada u Berlinu naglašava to partnerstvo, s obzirom na to da se nalazi odmah pored Bradenburške kapije, jednog od njemačkih nacionalnih simbola i nekadašnjeg obilježja podjela između istoka i zapada.

XS
SM
MD
LG