Linkovi

Velika vojna parada u Moskvi


Ruski vojnici marširaju na Crvenom trgu

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio se glavnim ruskim saveznicima u tom ratu - SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj, na pomoći da se poraze nacisti...

Rusija je održala ogromnu vojnu paradu - neki tvrde najveću u istoriji - na Moskovskom Crvenom trgu, u skopu proslave 70. godišnjice pobede nad fašizmom - dana kada su 1945. godine nacististički vojnici položili oružje, čime je okončan Drugi svetski rat.

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio se glavnim ruskim saveznicima u tom ratu - SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj, na pomoći da se poraze nacisti.

Međutim, proslavu je obeležilo skoro potpuno odsustvo evropskih lidera, koji su bojkotovali paradu u znak protesta zbog ruskih akcija u Ukrajini.

Od šefova država ili vlada koji su se našli u Moskvi, a među kojima je bio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najistaknutiji je svakako kineski predsednik Ši Đinping, a u Moskvi je bio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun.

Kasnije tokom dana, Putin i strani zvaničnici učestvovali su u ceremoniji polaganja venca ispred Večne vatre kod Grobnice nezanaog junaka u Moskvi, u čast miliona koji su izgubili život u Drugom svetskom ratu.

Uveče, Putin je bio domaćin prijema u Kremlju, kojem su pored stranih lidera prisustvovali i ratni veterani.

XS
SM
MD
LG