Linkovi

Angela Merkel - prvi kancelar u Dahau


Angela Merkel postala je prvi nemački kancelar koji je posetio mesto na kome se nekad analazio nacistički koncentracioni logor Dahau, na jugu Nemačke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel položila je venac kod spomen obeležja na mestu gde je izmedju 1933. i 1945. ubijeno 43 hiljade ljudi. U svom govoru, ona je istakla da je to mesto podsetnik na opasnost koja preti od ljudske ravnodušnosti.

"Sećanje na sudbinu koja ih je zadesila me ispunjava dubokom tugom i stidom. U isto vreme, mesta kao što je spomenik na prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora Dahau su upečatljivi podsetnik”.

Reakcije na posetu, koja je obavljena za vreme kampanje uoči opštih izbora 22. septembra bile su podeljene.

Neki kritičari smatraju da je cilj bio skupljanje poena birača, a ne iskrena komemoracija, dok su drugi pozdravili taj gest.

"Nijedan nemački kancelar nije došao na ovo mesto i mislim da je to dobro. Sigurno to ima neke veze sa izbornom kampanjom, ali činjenica da je našla vreme da dođe ovde je pozitivna”, ocenio je tako Verner Miler, penzioner iz Minhena.

Angelu Merkel pozvao je bivši zatvorenik, 93-godišnji Maks Manhajmer, koga su američki vojnici oslobodili iz Dahaua 1945.
XS
SM
MD
LG