Linkovi

Crna Gora: Preminula peta osoba pozitivna na Kovid 19, SAD opredijelile pomoć


Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da testiranje na koronavirus nije pokazalo nijedan slučaj novooboljelih, te da je ukupan broj oboljelih od Kovida 19 od početka epidemije 303, uz 55 izliječenih i pet smrtnih slučajeva; ilustrativna fotografija (Foto: Reuters)
Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da testiranje na koronavirus nije pokazalo nijedan slučaj novooboljelih, te da je ukupan broj oboljelih od Kovida 19 od početka epidemije 303, uz 55 izliječenih i pet smrtnih slučajeva; ilustrativna fotografija (Foto: Reuters)

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore saopštio je da testiranje na koronavirus nije pokazalo nijedan slučaj novooboljelih, te da je ukupan broj oboljelih od Kovida 19 od početka epidemije 303, uz 55 izliječenih i pet smrtnih slučajeva.

“Od početka epidemije zabilježeno je 303 slučaja koronavirusa, broj oporavljenih slučajeva za sada je 55, tako da je ukupan broj aktivnih ovih slučajeva u Crnoj Gori 243”, rekao je direktor IJZ Boban Mugoša.

Lokalni mediji javili su da je u bolnici u Beranama preminuo pacijent pozitivan na koronavirus, a potvrdio pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević saopštio da je neposredni uzrok smrti pacijenta infarkt miokarda, ali da se svaka smrt pacijenta koji ima Kovid 19 tretira kao žrtva ovog virusa.

“Ono što za sada znamo je da se radilo o hroničnom bolesniku od šećerne bolesti, da je neposredni uzrok smrti bio infarkt srčanog mišića, ali svakako kao I sve druge pacijente koji su umrli a bili su pozitivni na SARS KOV virus, mi smo ih vodili kao smrti usred korone”, rekao je Radojević na konferenciji za medije.

Ambasada SAD saopštila je da je Vlada SAD izdvojila 300,000 dolara za ublažavanje širenja epidemije Kovida 19, kao i da su “ovu prijeko potrebnu podršku SAD su pružile preko Agencije za međunarodni razvoj USAID, i u koordinaciji sa Vladom Crne Gore, međunarodnim humanitarnim partnerima i ostalim akterima rade na identifikovanju prioritetnih područja za podršku”.

"Kao prijatelj, partner i saveznik, američka vlada je ponosna što nastavlja dugogodišnju podršku razvoju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije. Stojimo rame uz rame sa našim NATO saveznikom kako bismo zajedno rješavali brojne posljedice krize Kovid-19", saopštila je američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Ambasada navodi da, pored toga, “kao dio regionalnog programa smanjenja rizika od katastrofa, USAID, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, podržava Crveni krst u Crnoj Gori kroz obezbjedjenje obuke i opreme za Operativni centar za reagovanje u hitnim slučajevima, koji će uskoro biti funkcionalan, u borbi sa virusom Kovid-19 i za buduće odgovore na katastrofe u Crnoj Gori”.

"Od 2010. godine, kroz humanitarni program Komande američke vojske u Evropi EUCOM pomogli smo unaprjedjenje kapaciteta crnogorskog zdravstvenog sistema za pružanje kvalitetnih usluga i reagovanje na hitne slučajeve”, kažu u Ambasadi i navode da je program je omogućio renoviranje Odjeljenja intenzivne njege u Dječjoj bolnici u Podgorici, izgradnju hitne pomoći u bolnici u Kolašinu, obnovu oftalmološkog i urološkog odjeljenja nikšićke bolnice, te nabavku hirurškog mikroskopa za Specijalizovanu bolnicu u Risnu.

Prema navodima saopštenja program humanitarne pomoći omogućio je i donaciju medicinske opreme Kliničkom centru Crne Gore tokom aktuelne krize, a planiramo i dalja ulaganja u zdravstveni sistem Crne Gore.

“Novih 300.000 dolara pomoći USAID-a, kako navode, nastavak su dugoročnih američkih ulaganja u Crnu Goru u ukupnom iznosu više od 332 miliona dolara koja uključuju i više od milion dolara podrške zdravstvu”, saopštila je Ambasada SAD.

XS
SM
MD
LG