Linkovi

Rekord na njujorškoj berzi - Dau Džons prvi put dostigao 30.000


Industrijski prosek Dau Džons dostigao je rekodno visok nivo zbog nada u vakcinu protiv koronavirusa i post-izbornu stabilnost (Foto: STRF/STAR MAX/IPx 2020)

Industrijski prosek Dau Džons u utorak je prvi put do sada je dostigao 30.000 poena, zahvaljujući pozitivnom raspoloženju investitora u pogledu razvoja vakcine i vesti da je počeo proces prenosa vlasti na novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

Dau je sredinom dana porastao za 1,4 odsto dok je indeks S&P 500, koji ima daleko veći uticaj na penzione račune od Daua, porastao za 1,3%. Nasdak, koga čine deonice tehnoloških kompanija, skočio je za 1 odsto.

Predsednik Donald Tramp na Tviteru je čestitao "svima" na tom rekordu, iako analitičari rast berze delimimčno pripisuju vesti da je njegov naslednik Bajden izabrao Dženet Jelen, uglednu bivšu predsednicu Federalnih rezervi, za svoju sekretarku za finansije.

Govoreći u Beloj kući Tramp je rekao:

"Želim da svima čestitam. Industrijski prosek Dau Džons je upravo dostigao 30.000, što je najviše u istoriji. To je sveta brojka - 30.000. Niko nije mislio da će to ikada doživeti."

Dau je dostigao vrednost veću od 30.000 poena u trenutku sve jačeg optimizma da će razvoj vakcina za koronavirus omougućiti vladama da popuste restrikcije koje su oslabile američku i druge ekonomije.

Farmaceutske kompanije Astra Zeneka, Fajzer i Moderna su nedavno objavile dobre rezultate svojih testiranja svojih vakcina.

Pored toga, američka Uprava za opšte usluge u ponedeljak je konstatovala da je Bajden po svemu sudeći pobednik predsedničkih izbora 3. novembra. Time se Bajdenu omogućava da koordiniše sa federalnim agencijama svoje planove da preuzme kontrolu nad Belom kućom 20. januara, uprkos pokušajima predsednika Donalda Trampa da poništi izborni rezultat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG