Linkovi

Crna Gora: Bez dogovora o rekonstrukciji Vlade


Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević (L) i Andrija Mandić (Foto: Glas Amerike)
Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević (L) i Andrija Mandić (Foto: Glas Amerike)

Predstavnici parlamentarne većine i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ni nakon druge runde razgovora u srijedu, nijesu postigli dogovor o rekonstrukciji Vlade.

Premijer je, kako su nakon razgovora saopštili predstavnici vladajućih stranaka, ponudio da rekonstruisana Vlada ima 16 resora i tri potpredsjednika, a rok za dogovor je 10. oktobar.

Krivokapić je predložio razdvajanje četiri resora: Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva javne uprave digitalnog društva i medija, resora kapitalnih investicija i Minisatrstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, dominantne koalicije u vladajućem savezu, Andrija Mandić nakon sastanka sa premijerom je saopštio da nijesu uspjeli da postignu dogovor jer "tri poslanika GP URA su zastupali drugačiji stav".

"Premijer Krivokapić je dao predlog šta god da se dogovori parlamentarna većina njemu je prihvatljivo. Naš dogovor koji smo dugo pokušavali da uspostavimo nije prihvatljiv poslanicima Građanskog pokret URA", rekao je Mandić i dodao da "ako se ne postigne dogovor, tu je narod da da svoj sud".

Poslanik GP URA Miloš Konatar reko je da stav te stranke jasan, te da ga je on samo ponovio, a to je da je "rekonstrukcija Vlade moguća u sladu sa ekspertskim modelom". Prema riječima Konatara premijer je dao draft, a ne zvaničan predlog.

"Premijerov prijedlog nije dat u formi zvaničnog. On je rekao da će stati iza prijedloga koji ima podršku 41 poslanika", naveo je Konatar.

Lider vladajuće Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao je nakon sastanka da je premijer "Krivokapić je rekao da će razmotriti sve što predlože poslanici većine. Predlog je da bude 16 ministarstava, kao i još dva potpredsjednička mjesta".

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović saopštio je da su Demokrate zadovoljnje sastankom.

"Svi smo saglasni da su sporazumi koje smo postigli osnova za rekonstrukciju. Dogovor je da se pisanim putem izjasnimo i da nakon 20. oktobra uđemo u model rekonstruisane Vlade", naveo je Bogdanović.

XS
SM
MD
LG