Linkovi

Savjet za odbranu i bezbjednost pozvao na mir i suzdržanost uoči ustoličenja Joanikija


Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost (Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore, rtcg.me)
Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost (Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore, rtcg.me)

Crnogorski Savjet za odbranu i bezbjednost pozvao je kasno u srijedu “sve društveno-političke aktere na mir, suzdržanost, toleranciju, razumijevanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, kao i poštovanje Ustava i zakona, u susret bezbjednosnim izazovima pokrenutim najavljenom intronizacijom mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija.

“Savjet od nadležnih državnih organa očekuje da sprovedu sve neophodne aktivnosti kako bi osigurali mir, sigurnost i bezbjednost svakog građanina, kao i poštovanje ljudskih prava i vjerskih sloboda”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Sjednica Savjeta, kojom je predsjedavao Đukanović, sazvana je zbog povećanih tenzija uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru 5. septembra, čemu se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, koje taj čin smatraju pokušajem simboličnog pokoravanja Crne Gore od strane Srbije.

Nakon sjednice je saopšteno i da Savjet za odbranu i bezbjednost “očekuje da Vijeće za nacionalnu bezbjednost nastavi da kontinuirano koordinira i usmjerava obavještajno bezbjednosni sektor, razmatra bezbjednosnu situaciju, kao i donosi zaključke i smjernice u vezi sa radom organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor i Biroa za operativnu koordinaciju”.

Savjet za odbranu i bezbjednost "utvrdio je Pravila angažovanja i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vrijeme učešća u misiji KFOR u Republici Kosovo" i razmatrao druga pitanja iz svoje nadležnosti, a na prijedlog ministarke odbrane, donio i odluke o razrješenjima i postavljenjima oficira Vojske Crne Gore.

Djukanovićev kabinet navodi da su u radu sjednice Savjeta, koja je održana u Vili Gorica, učestvovali članovi Savjeta - predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

XS
SM
MD
LG