Linkovi

Sveštenici zadržani zbog kršenja mjera pušteni na slobodu


Crnogorska policija privodi sveštenika Mirčetu Šljivančanina u Podgorici, 15. juna 2020. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
Crnogorska policija privodi sveštenika Mirčetu Šljivančanina u Podgorici, 15. juna 2020. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Dvojica sveštenika zadržanih u pritvoru u noći između nedjelje i ponedjeljka zbog sumnje da su organizovanjem litija prekoračili dozvoljeni broj prisutnih na javnom okupljanju, pušteni su na slobodu, prenose lokalni mediji.

Jedan od sveštenika osumnjičenih za kršenje mjera Nacionalog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Mirčeta Šljivančanin potvrdio je za Vijesti da je sudija za istragu uvažio žalbe njegovih advokata na odluku o zadržavanju, te da je “sada slobodan”.

“Mi se borimo protiv svakog zla, pa i ovog koje je ovaj Zakon donio, pa i doveo do toga da sveštenici budu zatvarani", rekao je Šljivančanin.


On je izrazio zahvalnost svima koji su mu pružili podršku: “mitropolitu, sveštenstvu, pravnicima i naročito vjernom narodu, kom sam neizmjerno zahvalan i predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo što sam sveštenik toga naroda”, prenosi taj portal.

“I naravno, ne damo svetinje", rekao je Šljivančanin, koji je bio zadržan zbog masovnosti litije u Podgorici, uprkos mjerama NKT-a koje propisuju javna okupljanja do 200 osoba.

Isti portal prenosi riječi drugog sveštenika zadržanog zbog prekoračenja broja prisutnih na litiji u Danilovgradu Željka Ćalića, koji je rekao da “nema nazad” i da “nastavljamo bitku”.

“Ovo su neke civilizacijske metode, da kada se nešto prekrši moraš da odgovaraš, ali, imamo jače motive - da branimo svetinje", kazao je Ćalić okupljenim vjernicima.


Policija je ranije saopštila da su dvojica sveštenika pozvani na razgovor i zadržani zbog toga što je na nedjeljnoj litiji u Podgorici bilo 8.500 osoba, a u Danilovgradu oko 350 prisutnih.

Tenzije između crnogorskih vlasti i predstavnika SPC počele su krajem prošle godine, kada je u parlamentu usvojen novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji ta ckrva smatra diskriminatorskim.

XS
SM
MD
LG