Linkovi

Marković: Zadržavanje Milić u ambasadi neće uticati na odnose sa Srbijom


Crnogorski premijer Duško Marković obraća se novinarima posle premijerskog sata u Skupštini Crne Gore (gov.me)
Crnogorski premijer Duško Marković obraća se novinarima posle premijerskog sata u Skupštini Crne Gore (gov.me)

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u utorak, povodom zadržavanja odbjegle optuženice za pokušaj državnog udara u srpskoj ambasadi u Podgorici, Branke Milić, da to neće uticati na odnose Crne Gore i Srbije.

Marković je, odgovarajući na pitanja novinara nakon premijerskog sata u Skupštini Crne Gore, rekao da je “gospođa zatražila svoje utočište u ambasadi, a to ambasada nije očekivala”.

“Tražili smo objašnjenje i ostavljen je rok da se objašnjenje da”, rekao je Marković i dodao da ta situacija “neće uticati na odnose Srbije i Crne Gore”.

Crna Gora je u ponedjeljak zatražila od Srbije objašnjenje zadržavanja Branke Milić u ambasadi te zemlje, a njenog ambasadora u Podgorici pozvala na konsultacije.

Branka Milić je u prošli petak napustila suđenje u Višem sudu u Podgorici, nakon što je prethodno zatražila izuzeće sudskog vještaka i sudskog vijeća, a sudija joj odredila kaznenu mjeru pritvora.

Milić je optužena da je bila dio 14-člane grupe koja je navodno planirala nasilno svrgavanje vlade u Podgorici tokom parlamentarnih izbora 2016, kao i dovođenje proruskog Demokratskog fronta na vlast.

Tužilaštvo vjeruje da je cilj grupe navodnih zavjerenika - u organizaciji dvojice Crnoj Gori nedostupnih ruskih agenata, i sa još uvijek ne sasvim jasnom ulogom bivšeg agenta CIA-e Džozefa Asada - bio da spriječi članstvo zemlje u NATO.

XS
SM
MD
LG