Linkovi

Crna Gora traži pristup ambasadi Srbije zbog slučaja Branke Milić


Branka Milić u sudnici u Podgorici (rtcg.me)
Branka Milić u sudnici u Podgorici (rtcg.me)

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore pozvalo je u četvrtak ambasadora Republike Srbije Zorana Bingulca na razgovor i uručilo mu notu kojom se, zbog slučaja optuženice za pokušaj državnog udara Branke Milić, traži pristup ambasadi za nadležne organe Crne Gore.

Milić je optužena u slučaju pokušaja državnog udara na dan izbora 16. oktobra 2016. godine i nalazi se u Ambasadi Srbije, gdje se sklonila nakon što je samovoljno napustila sudnicu u prošli petak.

MVP u saopštenju navodi da je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Zoran Janković, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, uručio Bingulcu notu sa zahtjevom da Ambasada Republike Srbije omogući pristup i ulazak nadležnih organa Crne Gore.

Pristup i ulazak u Ambasadu Srbije u Podgorici zatražen je u skladu sa nacionalnom potjernicom raspisanom za optuženom Milić po naredbi Višeg suda u Podgorici.

"Janković je zatražio što brži odgovor Republike Srbije i podvukao da će Ministarstvo vanjskih poslova i drugi nadležni organi i dalje postupati u skladu sa međunarodnim pravom, pravnim poretkom Crne Gore i diplomatskom praksom u cilju omogućavanja nesmetanog vođenja sudskog postupka”, kažu u MVP.

Prema saopštenju ministarstva, ambasador Bingulac je istakao da cijeni diplomatski pristup Crne Gore povodom ovog slučaja, te da će Ambasada Srbije uručena dokumenta “promptno procesuirati nadležnim organima Republike Srbije i da će povratno informisati Ministarstvo vanjskih poslova čim dobiju zvaničan odgovor”.

XS
SM
MD
LG