Linkovi

Crnogorski ministar povukao amadman o zaduživanju zbog refinansiranja duga


ARHIVA: Deo autoputa Bar-Boljare koji se finansira kreditom kineske banke Exim (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Milojko Spajić, crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja, povukao je amandman na budžet za 2021. kojim se od parlamenta tražila saglasnost da Vlada reprigramira kredite - uključujući i zaduživanje kod kineske Exim banke u iznosu od 900 miliona miliona eura za izgradnju autoputa.

Ministar Spajić odluku je doneo nakon protivljenja članova Demokratskog fronta na sjednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

"Radi duha kompromisa, iako žalim za tim jer je amandman odličan za Crnu Goru, ali radi neprovociranja, političkih i drugih konotacija povlačim amandman", rekao je Spajić.

Prethodno je poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović saopštio je da neće podržati amandman koji se odnosi na zaduženje zbog refinansiranja kredita, kao ni za druge odluke Vlade.

Đurović je zamolio Spajića da povuče amandman jer, kako je kazao, ako bude sastavni dio Zakona o budžetu DF neće glasati za taj dokument.

Šta se zna o amadmanu?

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore saopštilo je tokom dana da je predalo Skupštini amandman na budžet za 2021. kojim se od parlamenta traži saglasnost da Vlada reprogramira kredite, uključujući i takozvani kineski kredit.

Ministar Spajić tada je rekao je da je posljednji amandman na Predlog zakona o budžetu stigao u poslednjem trenutku, ali da je neophodan radi predvidivosti svih investitora koji su prisutni u Crnoj Gori.

Spajić je rekao da je Vlada u finalnoj fazi pregovora sa jednom stranom državom koja je spremna da pomogne, ne samo zbog smanjenja kamata, već i zbog smanjenja valutnog rizika.

"Radi se o otplati kredita za autoput. Ne smijemo još da pomenemo o kome se radi, ali postoji evropska strana, državna institucija, koja je spremna da refinansira kredit po povoljnijim uslovima”, rekao je Spajić.

On je rekao da će kredit biti isključivo korišćen za refinansiranje starih kredita za autoput i dodao da se Crna Gora ni po kom osnovu neće dodatno zaduživati ove godine, navodeći da će se novi krediti koristitiisključivo za refinansiranje starih kredita.

Najavu Spajića kriikovali su u opoziciji, navodeći da ovim amandmanom Vlada nastavlja odnos nepoštovanja prema Parlamentu.

"Vi danas nama ne znate da kažete po kojim uslovima, sa kim i kako se zadužujete. Vi tražite od parlamenta na dan glasanja da vam vjeruje, da vam neko vjeruje, a tajite od nas sve... Ovo što radite je besprizorno", rekao je lider Socijaldemokratske partije, Raško Konjević.

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović i rekao je da nije sporno što Vlada "daje sebi za pravo" da se dodatno za duži 900 miliona eura, ali da je sporna procedura.

"Za prvo zaduženje smo saznali putem Tvitera... Znate kakva je bila reakcija parlamenta, laičke i stručne javnosti. Sada smo o novom zaduženje saznali putem SMS-a na kojem ste nam poturili novo zaduženje. To se tako ne radi", rekao je Šehović, ocjenjujući da to predstavlja nevidjeni skandal i optužujući Vladu da tretira Skupštinu kao "zadrugu".

Uoči prispijeća prve rate od oko 60 miliona eura “kineskog” kredita za autoput, crnogorska Vlada obratila se evropskim intitucijama i zatražila pomoć u otplati duga Kineskoj državnoj Exim banci.

Zvaničnici EU saopštili su da traže načine da pomognu Crnoj Gori u otplati duga za prvu etapu autoputa, dužine maratonske staze, koja će državu koštati oko milijardu eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG