Linkovi

Crna Gora: Kompletiran parlamentarni Odbor za reformu izbornog zakonodavstva


Skupština Crne Gore, arhivska fotografija

Skupština Crne Gore je u petak kasno uveče, glasovima vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), izabrala dva člana opozicione Demokratske Crne Gore u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva. Glasanje za sastav parlamentarnog odbora koji bi trebalo da stvori uslove za održavanje fer i slobodnih izbora 2020. okončano je uprkos oštrom protivljenju prisutnih poslanika crnogorske opozicije.

Sa 39 glasova podrške, poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović postali su članovi Odbora, iako je izostala podrška DPS- ovih partnera Socijaldemokrata koji su bili uzdržani, dok je opozicija - uključujući i samu Demokratsku Crnu Goru - učestvovala u raspravi, ali ne i u glasanju.

Odluka DPS-a da podrži dvojicu poslanika opozicionih Demokrata razljutilo je poslanike opozicije, koji su optužili vladajuću partiju za sklapanje nezakonitih dogovora sa pojedinim opozicionim partijama.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić rekao je da su Demokrate radile iza leđa opoziciji i pozvao DPS na razgovore o formiranju tehničke vlade čiji bi zadatak bio priprema fer izbora.

“Jedna opoziciona partija iza leđa svih ostalih plaća račune svoje greške prema medjunarodnoj zajednici”, rekao je Krivokapić. “Svi partneri u opoziciji treba da budu uvaženi a ne potrošni pojedinci i sezonske pojave", rekao je on.

Krivokapić je ocijenio da DPS može trenutno profitirati, ali i da neće biti izbora bez dijaloga, kao i da za to neće biti odgovorni oni koji ih bojkotuju.

Poslanica Demokratske partije socijalista, Marta Šćepanović, poručila je da će DPS način da svim zainteresovanim poslanicima omogući rad u Odboru, “makar to značilo i izmjenu odluke o formiranju Odbora”.

Ona je rekla da je partija kojoj pripada zainteresovana za početak rada na izbornim reformama.

Reforma izbornog zakonodavstva jedan je prioriteta koje Evropska unija traži od Crne Gore, što podrazumijeva stvaranje izbornog ambijenta za održavanje slobodnih izbora čiji bi rezultati bili priznati od svih učesnika u izbornom procesu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG