Linkovi

CG: Izbori bez tenzija, izlaznost za sada manja nego 2016.


Glasanje na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, 15. april 2018.
Glasanje na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, 15. april 2018.

Organizacije koje prate crnogorske predsjedničke izbore saopštile su da je na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori do 13 sati glasalo 32,8 odsto, ocjenjujući da izborni dan protiče bez tenzija i znatno mirnije u odnosu na izborni dan na parlamentarnim izborima 2016.

Prema podacima podgoričkog Centra za monitoring, za sada je najbolji odziv u Podgorici i centralnom dijelu zemlje, a osjetno slabiji na jugu gdje je do 13 sati glasalo 26, 7 odsto, prenose lokalni mediji, navodeći da je Državna izborna komisija saopštila da je do podne glasao 138.391 birač ili 25,98 odsto.

Analitičari su ranije ove nedjelje ocijenili da će upravo od izlaznosti, koja je na prošlim izborima za predsjednika 2013. bila 63,9 odsto, zavisiti hoće li novi predsjednik biti poznat večeras ili će se dvojica prvoplasiranih suočiti u drugom krugu.

U poređenju sa izlaznošću na parlamentarnih izborima 2016, do 13 sati je na izborima za šefa crnogorske države zabilježen pad od najmanje šest procenata, što bi, ako se ovakav trend nastavi, moglo presudno da utiče na ishod današnjeg glasanja.

Biračka mjesta otvorena su jutros u osam sati i glasanje će trajati do osam uveče, a pola sata nakon toga lokalni Centar za monitoring saopštiće prve nezvanične rezultate izbora.

Pravo glasa ima 532.599 građana koji glasaju na 1.214 biračkih mjesta, a predsjednik Državne izborne komisije, Budimir Šaranović, rekao je da su obezbijeđeni "svi normalni i organizacioni uslovi za održavanje izbora".

Prvi na listi je kandidat Prave Crne Gore, Marko Milačić, drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore, a za njima slijede kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač i kandidat Grupe birača Građanska akcija i Partije penzionera, invalida i restitucije, Vasilije Miličković.

Sljedeća na izbornom listiću je i prva kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore u istoriji, Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije, šesti je kandidat Srpske koalicije, Dobrilo Dedeić, dok je na broju sedam kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović.

Današnji predsjednički izbori sedmi su od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a dosadašnji predsjednici bili su Momir Bulatović u dva mandata, Milo Đukanović u jednom i Filip Vujanović u tri mandata.

Glasanje će nadgledati dvoje lokalne organizacije, Centar za monitoring sa 1,340 i Centar za demokratsku tranziciju sa 300 posmatrača, kao međunarodna posmatračka misija OEBS-a, ODIHR-a, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG