Linkovi

OEBS: Ispoštovane osnovne slobode, Đukanović imao institucionalnu prednost 


Milo Đukanović tokom obraćanja svojim pristalicama u pobedničkom govoru posle predsedničkih izbora u Crnoj Gori
Milo Đukanović tokom obraćanja svojim pristalicama u pobedničkom govoru posle predsedničkih izbora u Crnoj Gori

Međunarodna posmatračka misija koja je pratila izbore za predsjednika Crne Gore saopštila je da su na njima ispoštovane osnovne slobode, ali i da je kandidat vladajuće partije imao institucionalnu prednost nad svojim rivalima.

"Važno je da su osnovne slobode okupljanja i govora bile ispoštovane na ovim izborima i da su kandidati bili u mogućnosti da slobodne vode kampanju i da se obrate biračima putem medija", rekla je danas Tana de Zulueta, šefica Dugoročne misije za posmatranje izbora iz OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR.

Zulueta je navela da, "istovremeno, kandidati nisu bili u mogućnosti da se takmiče pod ravnopravnim uslovima, s obzirom da je kandidat vladajuće partije, čiji je i lider, iskoristio prednosti koje je utemeljila njegova partija koja je na vlasti već 27 godina".

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Jonas Gunarson, rekao je da je glasanje bilo dobro organizovano i konstatovao da su birači izabrali jednog od ponuđenih kandidata, kao i da su prijavljeni slučajevi zloupotrebe državnih resursa, te pouzdani navodi o pritisku na birače u korist kandidata vladajuće stranke.

"Nažalost, ponavljaju se isti problemi sa prethodnih izbornih procesa u Crnoj Gori", rekao je Gunarson, navodeći da televizijske debate u kojima učestvuju predsjednički kandidati predstavljaju "demokratsku praksu" koja omogućava biračima da naprave informisane odluke, i iskazujući žaljenje što kandidat vladajuće partije nije uzeo učešće u debatama.

DIK potvrdio pobedu Đukanovića u prvom krugu

Zvanični rezultati crnogorskih predsjedničkih izbora održanih u nedjelju potvrdili su danas ubjedljivu pobjedu Mila Đukanovića u prvom krugu, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

DIK je saopštila da je dugogodišnji crnogorski lider osvojio 54,04 odsto glasova birača koji su glasali, dok je njegov glavni protivnik, kandidat ideološko heterogenih opozicionih grupa Mladen Bojanić, osvojio 33,32 odsto.

Trećeplasirana na nedjeljnim izborima je prva žena kandidat za predsjednicu u istoriji zemlje, poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, sa osvojenih 8,2 procenta.

Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić osvojio je 2,7 procenata, lidera Stranke pravde i pomirenja Hazbiju Kalača podržalo je 0,8 odsto birača, a biznismena Vasilija Miličkovića i kandidata Srpske koalicije Dobrila Dedeića po 0,4 odsto građana.

Prema rezultatima koji su sinoć objavljeni na sajtu Državne izborne komisije (DIK), Đukanović je osvojio 180 hiljada glasova, ostali kandidati 157 hiljada, dok na izbore nije izašlo 190 hiljada birača.

XS
SM
MD
LG