Linkovi

Bajden čestitao Milatoviću: Nastavak saradnje "u susret izazovima" značajniji nego ikada


Čestitka američkog predsjednika Džoa Bajdena (Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore)
Čestitka američkog predsjednika Džoa Bajdena (Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore)

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden čestitao je novom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću izbor na tu funkciju, istakao značaj snaženja odnosa dvije zemlje i pozvao Podgoricu da brzo sprovede reforme za članstvo u Evropskoj uniji.

"Radujem se unapređivanju bliske saradnje naše dvije države, podršci Crnoj Gori na njenom putu integracije u Evropsku Uniju, i proširenju naših sigurnosnih i ekonomskih veza", navodi se u čestitki koja je medijima proslijeđena iz kabineta novog crnogorskog predsjednika.

Čestitka je, kako je Glasu Amerike saopšteno iz Bijele kuće, Milatoviću uručena u subotu, na ceremoniji inauguracije.

Bajden je u čestitki Milatoviću poručio da dužnost preuzima "u trenutku velikih izazova, kada je surovi rat Rusije na Ukrajinu uzdrmao mir u Evropi".

"Posvećenost Crne Gore u pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći Ukrajini, javna osuda ruske agresije i usklađenost sa sankcijama EU ka Rusiji, kao i prihvatanje izbjeglica iz Ukrajine predstavljaju model solidarnosti i regionalnog liderstva", navodi se u čestiki u kojoj se naglašava i doprinos Crne Gore "u osnaživanju istočnog boka NATO-a" i njena posvećenost alijansi.

Milatović preuzeo predsjedničku dužnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

"Nastavak naše saradnje u susret izazovima koji su pred nama, osnaživanje veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa NATO saveznicima i evropskim partnerima je značajnije nego ikada do sada".

Američki predsjednik je poručio i da su izbori u Crnoj Gori pokazali da građani žele članstvo u Evropskoj uniji.

"Ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak kako biste ubrzali usvajanje i sprovođenje reformi neophodnih za članstvo u EU. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da blisko sarađuju sa vama dok idete naprijed ka dostizanju ovog važnog cilja, i istovremeno jačate multietničku demokratiju. Spremni smo da pružimo podršku u jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i produbljivanju regionalne ekonomske i energetske saradnje", naveo je Bajden u čestitki.

Milatović je u subotu preuzeo predsjedničku dužnost od dugogodišnjeg lidera države Mila Đukanovića, poručujući da će biti predsjednik svih građana, čiji će ključni prioritet biti ubrzanje kandidature zemlje za članstvo u EU.

Inauguraciji novog crnogorskog predsjednika prisustvovao je i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je na nedavnom pretresu u Senatu poručio da se SAD nadaju će "novoizabrani lideri poslušati poziv građana i brzo sprovesti reforme neophodne za napredak u EU integraciji Crne Gore".

XS
SM
MD
LG