Linkovi

Istraživanje CEDEM-a: Evropa sad ima podršku 29 odsto birača, DPS 24 odsto, Demokrate 11 odsto


Istraživanje Centra za demokratiiju i ljudska prava (screenshot)
Istraživanje Centra za demokratiiju i ljudska prava (screenshot)

PODGORICA - Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), sprovedeno tokom prve polovine maja, pokazalo je da Pokret Evropa ima podršku 29 odsto birača, ispred DPS-a koji ima 24 odsto podrške, dok istovremeno 38 odsto građana Crne Gore vjeruje da se Crna Gora kreće dobrim putem, a 29 odsto suprotno.

“Imamo trend rasta broja građana koji smatraju da se Crna Gora kreće pravim putem. Uprkos tome što su dešavanjima na društveno-političkoj sceni burna kod građana to daje osjećaj da su promjene pozitivne”, rekla je direktorica CEDEM-a Milena Bešić na konferenciji za novinare.

Ona je saopštila da isto istraživanje pokazuje da je radom Vlade Crne Gore “veoma zadovoljno 14,5 odsto građana, uglavnom zadovoljno 21,5 odsto, dok je uglavnom nezadovoljno 19 odsto, a veoma nezadovoljno je 2,7 odsto građana”.

Istraživanje je pokazalo da su građani najviše zadovoljni sistemom obrazovanja, u koji povjerenje ima 59,3 odsto građana, a zatim slijede Srpska pravoslavna crkva (SPC) kojoj vjeruje 55. 5 odsto građana, zdravstveni sistem kojem vjeruje 54.1 odsto, policiji 50.9, Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori 47 odsto, a i nevladinim oragnizacijama 46.9 odsto.

CEDEM-ovo istraživanje političkog javnog mnjenja ,takođe pokazuje da bi “za Pokret Evropa sad, ukoliko bi naredne sedmice bili održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori , glasalo 29,1 odsto birača, a Demokratsku partiju socijalista 24,1 odsto”.

Predaja izbornih lista za parlamentarne izbore u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

“Demokratski front (DF) ima podršku 13,2 odsto ispitanika, Demokrate 11.1, Bošnjačka stranka 5,2, Građanski pokret URA 4,4, a Socijaldemokrate i Albanski forum po 1,9 odsto. Socijaldemokratsku partiju, koja je u decembru imala podršku 3,2 osato birača, sada bi glasalo 2,1 odsto, Socijalističku narodnu partiju, koju je podržavalo 2,9 odsto građana, sada bi glasalo 1,9 odsto, a Stranku pravde i pomirenja 1,1”, podaci su iz istraživanja objavljenog u petak.

Prema tom istraživanju najbolje ocijenjeni političar je novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, sa prosječnom ocjenom 2,87, a slijede lider Evrope sad Milojko Spajić sa ocjenom 2. 47, predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sa 2. 46, te odlazeći šef države Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović sa ocjenama 2,36.

Prvo ovogodišnjeg istraživanje Političkog javnog mnjenja Centra za demokratiju i ljudska prava pokazuju i da ako bi se sada održao popis, u Crnoj Gori bi se najviše građana nacionalno izjasnilo kao Crnogorci - 42. 8 odsto, dok bi se kao Srbi izjasnilo 32. 8, kao Bošnjaci bi se izjasnilo 8.7 odsto, a kao Albanci 4,9.

Prema istom istraživanju, 46.7 odsto građana govori srpskim jezikom, 36. 4 odsto crnogorskim, 5.3 bosanskim/bošnjačkim, a albanskim 4.2 odsto građana.

Iz CEDEM-a su rekli da je istraživanje rađeno u periodu na od 1. do 14. maja na uzorku od 1.003 ispitanika.

XS
SM
MD
LG