Linkovi

Crna Gora: Raste broj inficiranih, premašen jučerašnji rekord


ARHIVA - Građani Crne Gore čekaju da prime vakcinu protiv Kovida 19 (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)
ARHIVA - Građani Crne Gore čekaju da prime vakcinu protiv Kovida 19 (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)

Laboratorije u Crnoj Gori registrovale su u srijedu 2.805 novih slučajeva koronavirusa, što je 200 više nego u utorak kada je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.

Iz Institut za javno zdravlje je saopšteno da je u protekla 24 sata analizirano 7.795,uzoraka, a da je procenat pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih bio 35,98 % odsto.

Najveći broj novih slučajeva registrovan je u Podgorici, gdje je za 24 sata zabilježeno 1176.

“Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljen je jedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom, iz opštine Pljevlja, 60 godina starosti”, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima Instituta “ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 16.869".

Saopšteno je,takođe, da je od početka epidemijskih dešavanja u martu 2020. godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije koronavirusom u Crnoj Gori je 180.260.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Milko Joksimović kazao je da su u Crnoj Gori “od posljedica korona virusa preminule dvije osobe, koje su bile imunizovane sa tri doze vakcine, dok se njih oko 1.200 zarazilo”.

On je za Radio Crne Gore kazao da "među skoro 80.000 ljudi u Crnoj Gori, koji su primili treću dozu vakcine, do sada je bilo samo dva smrtna ishoda među onima koji su se zarazili, a zarazilo se preko 1.200 njih”.

Joksinović je objasnio da su “obje osobe, koje su preminule, a primile su treću dozu, bile starije od 60 godina i u oba slučaja riječ je osobama koje su primile po tri doze kineske vakcine Sinofarm”, što, kako je naveo “nije bilo u skladu sa preporukama, jer je kao treća doza preporučena RNK-a vakcina".

On kaže da u proteklih 10-ak dana broj zaraženih “dostiže nezamislive cifre, te da obolijevaju svi, a najviše radno aktivno stanovništvo od 20 do 40 godina”.

XS
SM
MD
LG