Linkovi

U Crnoj Gori šest smrtnih slučajeva, počelo izdavanje EU kovid potvrda


Zdravstvene vlasti u Podgorici saopštile su u četvrtak da je u posljednja 24 sata šest osoba preminulo od posljedica koronavirusa, dok je u istom periodu registrovano čak 1.747 novih slučajeva.

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je troje preminulih bilo iz Podgorice, te po jedan iz Danilovgrada, Herceg Novog i Nikšića, kao I da je najmlađi od njih imao 44, a najstariji 88 godina.

Do sada je u Crnoj Gori, od početka epidemije u martu 2020, ukupno preminulo 2.407 osoba pozitivnih na koronavirus.

IJZ je saopštio da je danas do 15 časova prijavljen oporavak 129 pacijenata, te da, uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori iznosi 7.187.

“Od početka epidemijskih dešavanja (mart 2020. godine) ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 168.328", navode iz IJZ.

Kovid potvrde EU

Istovremeno, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je danas počelo izdavanje EU kovid potvrda za građane Crne Gore, koja će im olakšati slobodu kretanja u zemlji i inostranstvu, jer potvrđuje da je osoba vakcinisana, testirana ili da je prebolovala kovid 19.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić tim povodom je istakao da digitalni EU COVID sertifikat omogućava validaciju QR kodova na potvrdama izdatim u Crnoj Gori, državama članicama EU i svim zemljama koje su dio EU COVID platforme.

“Ovo je prvi zvanični EU dokument koji izdaje naša država. Građani potvrdu mogu preuzeti u papirnoj formi kod izabranog ljekara, na vakcinalnih punktovim, ali na portalu E-zdravlje. Validna kovid potvrda dokaz je uredne imunizacije drugom, odnosno trećom dozom”, saopšteno je.

Kada je u pitanju imunizacija drugom dozom, taj period ne može da bude duži od šest mjeseci. vakcinacija buster, odnosno trećom dozom za sada ima neograničenu validnost.

Prema navodima Ministarstva, kovid potvrda sadrži ime i prezime korisnika, istoriju vakcinacije protiv kovid infekcije, uključujući naziv vakcine i datum imunizacije. Besplatna je, može se izdavati i maloljetnim licima, a dostupna je na crnogorskom i na engleskom jeziku.

XS
SM
MD
LG