Linkovi

Prvi signali dogovora o Ustavnom sudu u Crnoj Gori


ARHIVA - Skupština Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)
ARHIVA - Skupština Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)

Nakon više direktnih poruka iz Brisela da bi novi neuspjeh kompletiranja Ustavnog suda Crne Gore doveo zemlju do skretanja sa evropskog puta, u srijedu stižu prvi ohrabrujući signali kada je u pitanju dogovor o sudijama koji bi “otključao” Crnu Goru, kako bi izašla iz duboke političke i institucionalne krize.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić iz Demokratskog fronta (DF) saopštila je u srijedu da je započela konsultacije sa predstavnicima političkih partija unutar tog skupštinskog tijela o izboru sudija Ustavnog suda, neophodnim kako bi zemlja nastavila na putu ka članstvu u EU.

Kordić je saopštila da je saslušanje kandidata za sudije Ustavnog suda pri kraju, te da će razgovori između političkih partija biti nastavljeni i narednih dana.

"Važno je da članovi odbora razmijene mišljenja, jer je Ustavni odbor instanca koja predlaže kandidate samoj Skupštini”, saopštila je Kordić Radiju Crne Gore.

Predsjednica Ustavnog odbora navela je da vjeruje da se u parlamentu može obezbijediti dvotrećinska većina za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

”Vjerujem da je politička svijest sazrela u vezi nužnosti kompletiranja Ustavnog suda, što je važno za građane Crne Gore, ali i za ukupnu političku stabilnost, te realizaciju demokratskih izbornih procesa”, rekla je Kordić.

Da je dogovor između političkih partija o sudijama moguć uvjereni su i u DPS-u, najjačoj opozicionoj partiji koju predvodi predsjednik Milo Đukanović.

“Ima dosta dobrih kandidata, tako da ne vidim nijedan razlog zašto se ne bismo dogovorili”, rekao je poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja.

Abazović: Izjava Fajon da je Crna Gora postala rak rana evropskih integracija “prejaka”

Premijer u tehničkim mandatu Dritan Abazović rekao je u utorak veče, komentarišući na TV A izjavu šefice slovenačke diplomatije Tanje Fajon da je Crna Gora postala “rak rana” evropskih integracija, da je “u pitanju izjava koja je prejaka”.

"I tamo (u EU) se ljudi trude da se politički pozicioniraju. To nije ništa nelegitimno", kazao je Abazović gostujući na televiziji A plus.

On je rekao da se na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu sreo sa Fajon i Ministrom spoljnih poslova Austrije, Aleksanderom Šalenbergom.

EU raspravljala o Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

"Popričali smo. Volio bih da je crnogorska javnost imala priliku da čuje gospodina Šalenberga, što je čovjek govorio na sastanku o Vladi i Crnoj Gori. Da je javnost to čula imali bi drugačiju perspektivu", rekao je Abazović.

Abazović je rekao da bi pitanje evropskih integracija “bilo riješeno” da vladi na čijem je on čelu nije izglasano nepovjerenje, navodeći da je “pravo pitanje kome to nije odgovaralo”.

Koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović rekla je u srijedu u Briselu da “izbor preostalih sudija Ustavnog suda predstavlja apsolutni prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno funkcionisanje sistema vladavine prava”.

Govoreći na dvanaestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije, Novaković Đurović je rekla da je Vlada Crne Gore “u potpunosti svjesna činjenice da će upravo reforme u oblasti pravosuđa i vladavine prava odrediti dalju dinamiku integracionog procesa”.

“Zbog toga pitanje izbora preostalih sudija Ustavnog suda predstavlja apsolutni prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno funkcionisanje sistema vladavine prava, u kojem Ustavni sud zauzima centralno mjesto”, poručila je ministarka Novaković – Đurović.

Neuspjeh izbora nedostajućih sudija Ustavnog suda zbog izostanka dogovora ugrozio je put zemlje prema članstvu u EU, ostavljajući neriješenim najvažnija sporna pitanja, uključujući i ocjenu ustavnosti Zakona o predsjedniku i proglašenje rezultata lokalnih izbora u Podgorici.

XS
SM
MD
LG