Linkovi

Đukanović najavio da će izmjene Zakona o državnom tužilaštvu vratiti Skupštini


ARHIVA - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović u utorak je najavio da će izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu koje je nedavno usvojila parlamentarna većina, vratiti Skupštini na ponovno odlučivanje, ocjenjujući da se tim izmjenana ugrožava ustavno pravni sistem zemlje i partnerstvo sa EU.

Đukanović je na redovnoj konferenciji za medije održanoj na Cetinju, ocijenio da je “ovakvim donošenjem tužilačkog zakona ugrožen ustavno pravni sistem Crne Gore”.

“Ustav potpuno jasno predviđa podijeljeni sistem vlasti, Ustav ne dozvoljava da parlamentarna većina ili izvršna vlast uspostavlja kontrolu nad sudskom vlasti. Mislimo da se na ovaj način ruše temeljni demokratski principi i… naše partnerstvo sa EU”, rekao je Đukanović.

Đukanović je podsjetio da je prethodna vlast sve usvojene zakone, pa i zakone koji se tiču reforme pravosuđa, tokom svih prethodnih godina “vrlo strpljivo, ponekad vrlo dosadno, usaglašavala sa evropskom administracijom, upravo zbog potrebe da očuvamo prethodno saopštenu ocjenu o dobrom nivou normativne harmonizacije CG sa evropskim pravnim sistemom”.

“Nova vlast je ocigledno nezadovoljna tim rješenjem koje je u potpunosti usaglašeno sa evropskim standardima i evropskom praksom”, rekao je Đukanović I dodao da je tokom svih prethodnih godina bilo mnogo - podignutih ili nepodignutih - optužnica i sudskih odluka kojima se intimno čudio, ali da se njemu ni bilo kome iz prethodne vlasti “nije omakla riječ kojom smo dovodili u pitanje samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudske vlasti”.

On je naveo da je Venecijanska komisija (VK) “u dva navrata vrlo jasno saopštila svoje primjedbe na intenciju koju su nudili u prvom navratu, u prvom navratu dva tužilačka zakona, a u drugom Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu”.

“Vidjeli ste da je u tom posljednjem Mišljenju VK jasno ukazala što je neprihvatljivo - izmedju ostalog da se tužilac, makar i u status vršioca dužnosti bira izvan tužilačke organizacije”, rekao je Đukanović i dodao da je “sve to brutalno ignorisano od strane vladajuće koalicije”.

Prema njegovoj ocjeni, to upućuje na zaključak da je “očigledno da nova vladajuća koalicija ne vjeruje da u redu profesionalaca, u redu svih tužilaca u Crnoj Gori, ima bilo koga spremnog da preume u svoje ruke partijski bič koji pokušava da im u ruke ugura vladajuća koalicija”, ističući da se njegova DPS ne plaši izmjena tužilačkih zakona.

“Očigledno je da je potrebno pronaći iz šireg kruga nekih pravnika koji zadovoljavaju formalne uslove koje je propisao neki novi zakon, nekog ko će nastaviti sa ovim brutalnim revanšizmom nove vlasti”, rekao je crnogorski predsjednik i poručio da to nipošto nije dobro za Crnu Goru, navodeći da se tako kreira loša praksa i upitao “zašto sljedeća vlast ne bi imala isti rezon ili, ako ne, koliko će joj trebati da vrati stvari na normalu”.

On je rekao i da njegova partija nije donijela odluku o bojkotu parlamenta, navodeći da DPS ima taj izbor pred sobom i o njemu će odgovorno razmisliti.

“DPS je u parlamentu, ali ne ulazi u plenarnu salu. Ne možemo da se ponašamo kao partije koje su četiri godine bojkotovale parlament. Čujemo poruke evropskih partnera. Ali više bih volio da sam čuo koju riječ od njih o brutalnom ignorisanju preporuka Venecijanske komisije”, rekao je Đukanović.

Vladajuća većina usvojila je ranije ovog mjeseca izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, navodeći da će ove izmjene osloboditi tužioce političkog pritiska i doprinijeti efikasnijoj borbi protiv korupcije i kriminala.

“Usporavanje pregovaračkog procesa sa EU zamaglilo perspektivu proširenja”

Govoreći o nedavnom učešću na samitu zemalja regiona Brdo Brioni, Đukanović je rekao da je usporavanje pregovaračkog procesa sa EU zamaglilo perspektivu proširenja.

“To je otvorilo prostor za maligni uticaj trećih zemalja. Moraćemo se u regionu pozabaviti iskrenijom i sadržajnijom regionalnom saradnjom koja će voditi obnovi povjerenja", poručio je Đukanović nakon sastanaka koje je prethodnih dana imao u Briselu.

Prema njegovoj ocjeni, takvo stanje “otvara realan prostor za aktuelizovanje nekih odbačenih i poraženih politika”, navodeći da “nije riječ samo o non-pejperima, već da te ideje postoje u regionu”.

“Više puta kazao da smo sa tim zlom eksperimentisali 90-ih i, umjesto velikih država, dobili veliku tragediju. Opasnost je danas uvećana, jer te retrogradne politike u regionu imaju podršku nekih međunarodnih centara”, rekao je Đukanović i poručio da je “jedina i najuspješnija brana na započetu destrukciju je otvaranje evropske perspektive Zapadnog Balkana".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG