Linkovi

Predložena četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, glasanje krajem februara


ARHIVA - Skupština Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)
ARHIVA - Skupština Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore predložio je parlamentu na izjašnjavanje četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, nakon što su parlamentarne partije usaglasile izbor tri kandidata, a četvrti kandidat dobio prostu većinu na današnjoj sjednici Odbora.

Konstatujem da je Ustavni odbor izabrao četiri kandidata za sudije Ustavnog suda koje će biti predložene plenumu na izjašnjavanje. To su Armenko Snežana, Đuranović Dragana, Resulbegović Faruk i Tešić Momirka”, saopštila je predsjednica Odbora Simonida Kordić.

Kordić je rekla da je time utvrđena lista kandidata koju će Odbor uputiti predsjednici parlamenta Danijeli Đurović, sa zahtjevom da se na plenumu predloži poslanicima na usvajanje.

Predloženi kandidati za sudije Ustavnog suda Crne Gore
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Ona je podsjetila da je u prvom krugu glasanja neophodna dvotrećinska većina da bi bio izabran bilo koji od kandidata za sudije Ustavnog suda, te da je, ako do toga ne dođe, u drugom krugu potrebna tropetinska većina.

“Time smo završili ovaj dio posla koji je bio u najvećem fokusu rada I ovog Odbora i javnosti i nadam se da ćemo uskoro imati funkcionalan Ustavni sud”, rekla je Kordić.

Prethodno su se prošle nedjelje parlamentarne partije usaglasile oko izbora Armenko, Đuranović i Tešić, dok za izbor četvrtog sudije nije bilo dvotrećinske saglasnosti Odbora.

Kandidatkinje za sudije US Snežana Armenko i Dragana Đuranović na Odboru su dobile svih trinaest glasova, Momirka Tešić dvanaest uz jedan udržani, dok je kandidat Faruk Resulbegović dobio podršku sedam članova, uz šest glasova protiv.

Očekuje se da bi izbor nedostajućih četvoro sudija mjesecima nefunkcionalnog Ustavnog suda pokrenuo zemlju iz političke i institucionalne krize koja ugrožava njen put prema članstvu u EU.

Kolegijum Skupštine Crne Gore odlučio je u utorak da sjednica parlamenta, na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda bude održana 27. februara.

Ambasadori Kvinte u Crnoj Gori (SAD, Britanije, Njemačke, Francuske i Italije) saopštili su da pozdravljaju odluku Ustavnog odbora Skupštine.

"Ponovno uspostavljanje u potpunosti funkcionalnog Ustavnog suda je hitno potrebno zbog funkcionisanja demokratije u zemlji i u interesu je svih građana. To bi predstavljalo važan korak ka izlasku iz ustavne krize i ka neophodnim reformama koje će omogućiti zemlji da napreduje na putu EU integracije", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG