Linkovi

Crna Gora: Milojko Spajić predsjednički kandidat "Evrope sad"


Milojko Spajić je bio ministar finansija u vladi Dritana Abazovića

Pokret koji je na lokalnim izborima u Podgorici odnio 22 odsto glasova, nazvan po programu ekonomskih reformi “Evropa sad” kojim su uvećane prosječne plate u Crnoj Gori, saopštio je u ponedjeljak da će lider tog pokreta, Milojko Spajić, biti predsjednički kandidat na izborima 19. marta.

Pokret “Evropa sad” saopštio je da je uputio poziv građanskim i manjinskim partijama koje dijele njihovu viziju Crne Gore da podrže Spajićevu kandidaturu.

"Predsjedništvo Pokreta Evropa sad, nakon obavljenih širih konsultacija, jednoglasno je donijelo odluku da na predstojećim predsjedničkim izborima kandiduje lidera Pokreta Milojka Spajića", piše u saopštenju Pokreta Evropa sad.

U Evropi sad navode da će odluka Predsjedništva Evrope sad o Spajićevoj kandidaturi biti poslata Glavnom odboru na verifikaciju.

"Sprovedena relevantna i kredibilna istraživanja javnog mnjenja jasno pokazuju da predsjednik Pokreta Evropa sad ulazi u drugi krug i pobjeđuje kandidata DPS-a, ma ko on bio”, navode iz ES.

Oni su uputili poziv svim građanskim i manjinskim partijama koje dijele njihovu viziju Crne Gore da podrže Milojka Spajića i budu dio, kako su naveli, “velike pobjede na predstojećim izborima i time daju doprinos objedinjavanju istinski evropskih i demokratskih snaga".

Spajić je bio ministar finansija u 42. Vladi Crne Gore konzervativnog premijera Zdravka Krivokapića, izabranoj od heterogene većine koja je na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. uspjela da pobijedi Demokratsku partiju socijalista predsjednika Mila Đukanovića koja je zemljom dominantno vladala 30 godina.

On je, zajedno sa partijskim kolegom i tadašnjim ministrom ekonomije Jakovom Milatovićem, pokrenuo program reformi Evropa sad, kojim su ukinuti doprinosi za zdravstvo i uveden neoporezivi dio zarade do 700 eura, a porez na zarade veće od 1000 eura povećan sa devet na 15 procenata.

Prema istom programu, minimalna plata u Crnoj Gori porasla je sa 250 na 450 eura, a prosječna plata sa 530 na 670 eura.

Opoziciona Demokratska partija socijalista aktuelnog šefa države Mila Djukanovića još uvijek nije saopštila da li će se njihov lider još jednom kandidovati za predsjednika Crne Gore.

Iz Demokratskog fronta ranije je saopšteno da bi, u slučaju da Djukanović bude kandidat DPS-a, njihov kandidat na predsjedničkim izborima bio jedan od lidera te koalicije, Andrija Mandić.

XS
SM
MD
LG