Linkovi

Policija zbog koronavirusa spriječila veliku auto-litiju u Podgorici


Grupa iz Srbije putuje ka Crnoj Gori na "auto-litiju", 23. avgusta 2020.
Grupa iz Srbije putuje ka Crnoj Gori na "auto-litiju", 23. avgusta 2020.

Crnogorska policija je saopštila je u nedjelju da je spriječila organizovane dolaske automobilima iz više gradova u Podgoricu na takozvanu auto-litiju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, navodeći kao razlog sprječavanje širenja koronavirusa.

"Službenici Uprave policije su spriječili organizovane dolaske građana iz više crnogorskih gradova u Podgoricu. Polasci su bili organizovani kako bi se građani okupili u Podgorici, a policija je ovo onemogućila u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u skladu sa mjerama i naredbama Ministarstva zdravlja", saopšteno je iz Uprave policije.

Auto-litija u Podgorici 23. avgusta 2020.
Auto-litija u Podgorici 23. avgusta 2020.

UP navodi da se preduzimaju “sve propisane mjere i radnje iz nadležnosti Uprave policije”, te da je u toku “dokumentovanje svih počinilaca krivičnih djela i prekršaja”

Prema navodima saopštenja, na putnom pravcu Kolašin Podgorica, u mjestu Bioče, aktivisti koalicije “Za budućnost Crne Gore” su se zatekli sa grupom građana kojoj je onemogućen ulazak u Podgoricu.

“Aktivistima ove koalicije je saopšteno da mogu da nastave sa kretanjem, ali su oni odbili i odlučili su da se solidarišu sa građanima koji su se nalazili na toj lokaciji", kažu u Upravi policije.

Pojedini lokalni mediji javili su da su kolone automobile zaustavljene od strane policije i na izlazima iz drugih gradova, te da se ispred tunela Budoš na izlazu iz Nikšića navodno formirala kilometarska kolona.

Kako prenosi televizija N1, policija nije dozvolila prolaz učesnicima auto-litije, koji su se svojim automobilima zaputili prema graničnom prelazu Ranče, kako bi se u mestu Jabuka u Srbiji susreli sa učesnicima auto-litije, koja je jutros krenula iz Beograda. Kordon policije u Pljevljima sačekao je učesnike auto-litije u mjstu Trlica iznad grada, na raskrsnici puta prem graninom prelazu Ranče i puta za Bijelo Polje.

Prema portalu Vijesti, u Podgorici je auto-litija ipak održana na parkingu ispred Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog, odakle su okupljeni građani krenuli u protest gradskim ulicama.

Mjere zdravstvenih vlasti protiv širenja koronavirusa ograničavaju prisustvo javnim okupljanjima na najviše 40 osoba na otvorenom, a dvasedet na zatvorenom, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra.

Nova 32 slučaja, dvanaest pacijenata u teškom stanju

Zvaničnici zdravstva u Podgorici saopštili su u nedjelju da su laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore registrovale nova 32 slučaja infekcije koronavirusom, kao i da se dvanaest hospitalizovanih pacijenata nalazi u teškom stanju.

“Laboratorije IJZ su od posljednjeg presjela završile PCR analizu 267 uzoraka na novi koronavirus, među kojima su otkrivena 32 novopozitivna slučaja infekcije”, saopšteno je iz Instituta, navodeći da je najveći broj novih slučajeva, njih sedam, iz Bijelog Polja.

U međuvremenu, od koronavirusa su se oporavila 23 pacijenta, pa je broj aktivnih slučajeva trenutno 903, navode u toj instituciji.

“Od posljednjeg presjeka nije bilo prijavljenih ishoda kod pacijenata inficiranih sa SARS-CoV-2. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom -19 od početka juna mjeseca je 75, a od početka godine 84”, navodi IJZ.

Crnogorske Kovid-bolnice u Beranama i Podgorici saopštile su da se dvanaest njihovih pacijenata kod kojih je dijagnostifikovan Kovid 19 nalaze u teškom stanju.

Iz Opšte bolnice u Beranama saopšteno je da se u toj ustanovi liječi 31 pacijent pozitivan na koronavirus, od kojih osam ima tešku kliničku sliku a pet pacijenata je na neinvazivnom respiratoru.

Klinički centar Crne Gore saopštio je ranije danas da su životno ugrožena četiri pacijenta pozitivna na koronavirus koji se liječe u toj ustanovi.

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u IJZ, Sanja Medenica, rekla je za TV Prva da u Crnoj Gori boravi 27 hiljada turista, među kojima nema inficiranih koronavirusom, kao i da su do sada imali regristrovano sedam inficiranih turista, koji su “sada već u svojim zemljama”.

Ona je prenijela zabrinutost epidemiologa zbog ponovnog opuštanja građana na sjeveru i jugu zemlje, upozoravajući da bi Crnoj Gori treći taas mogao stići prije jeseni.

“Često govorimo, i to je tako, sve će zavisiti od nas samih”, rekla je Medenica.

Od početka epidemije početkom marta u Crnoj Gori registrovana su 4.343 slučaja infekcije koronavirusom.

XS
SM
MD
LG