Linkovi

Broj preminulih premašio 1000, zabranjen izlazak iz Podgorice i još pet gradova


Zdravstveni radnici spremaju se da daju doze Sputnjik V vakcine protiv koronavirusa svojim kolegama u Podgorici, 22. februara 2021.
Zdravstveni radnici spremaju se da daju doze Sputnjik V vakcine protiv koronavirusa svojim kolegama u Podgorici, 22. februara 2021.

Crnogorska Komisija za zaštitu stanovništva od bolesti COVID-19 usvojila je u nedjelju, na predlog Instituta za javno zdravlje, nove mjere koje uključuju zabranu izlaska građana iz još šest opština, uključujući i glavni grad Podgoricu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pored mjera koje nastavljaju da važe u opštinama Budva, Tivat, novim mjerama zabranjuje se izlazak građanima i sa teritorije opština Podgorica, Cetinje, Ulcinj, Herceg Novi, Nikšić i Plužine, osim radi obavljanja redovnih radnih zadataka na osnovu potvrde poslodavca.

Građani ovih opština moći će takođe da ih napuštaju radi ostvarivanja zdravstvene zaštite, kao i njege osoba koja nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom od izabranog doktora i izvodom iz matičnog registra kojim se dokazuje srodstvo, ili ugovorom o njezi ili izdržavanju kojim se dokazuje međusobni pravni odnos ovih lica.

Izuzetak su takođe putovanja studenata uz potvrdu fakulteta i ovjerenog indeksa, održavanja ličnih odnosa djece sa roditeljem sa kojim ne žive, u skladu sa sudskom odlukom, prevoza registrovanih poljoprivrednih proizvođača uz odgovarajuća rješenja, kao i prevoza vlasnika poljoprivrednog zemljišta i članova njegovog porodičnog domaćinstva do mjesta u kome se zemljište nalazi, radi obrade i proizvodnje hrane za sopstvene potrebe, uz list nepokretnosti ili posjedovni list i potvrdu koju treba popuniti, preuzeti i odštampati sa sajta Instituta,

Mjere neće važiti ni za prevoz lica koja posjeduju dozvolu za sportsko-rekreativni i privredni ribolov, akvakulturu, odnosno dozvolu za plovilo, da se prevezu do mjesta u kome treba da obave ribolovi, odnosno u kome posjeduju dozvolu za plovilo.

Takođe, u opštinama Danilovgrad, Bar i Tuzi dozvoljava se rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), navodi se u saopštenju.

“Pored zabrane rada ugostiteljskih objekata i automata u Glavnom gradu Podgorica, Prijestonici Cetinje i opštinama Nikšić, Herceg Novi, Kotor i Ulcinj, uvodi se zabrana i u Plužinama, uz obavezu uklanjanja ili na drugi način onemogućavanja korišćenja mobilijara, tokom zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti”, odlučile su zdravstvene vlasti i najavile da će mjere važiti do 10. marta.

Inače, i u posljedna 24 sata registrovano je više od 500 oboljelih od koronavirusa, uz četiri preminula, pa je ukupan broj registrovanih slučajeva od sredine marta 75.834, od kojih su 1003 imala smrtni ishod.

XS
SM
MD
LG