Linkovi

Crna Gora: Zabilježen novi “importovani” slučaj koronavirusa


Podgorica, Crna Gora (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)
Podgorica, Crna Gora (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)

Institut za javno zdravlje saopštio je u srijedu da je među obrađenim uzorcima uzetim tokom utorka registrovan jedan pozitivni nalaz na Kovid 19, koji se vodi kao “importovan slučaj”, što je prvi zabilježeni slučaj nakon više od dvije nedjelje.

Iz Instituta za javno zdravlje rekli su da su rezultati ponovljenog testiranja bili negativni na koronavirus, od koga je u Crnoj Gori od početka epidemije oboljelo 324 osobe, uz devet smrtnih slučajeva.

"Riječ o stranom državljaninu koji je učestvovao u prometu roba. Prvo testiranje je pokazalo da je importovani slučaj pozitivan, a naknadna testiranja da je negativan” rekli su u IJZ i objasnili da se, “s obzirom na specifičnost slučaja, i dalje radi na klasifikaciji slučaja”.

IJZ navodi da se najvjerovatnije radilo o infekciji koja je bila “u završnoj fazi, sa relativno malim brojem virusnih kopija, čime je potencijalna zaraznost pacijenta minimalna”.

"Zbog prisutnog, iako objektivno malog epidemiološkog rizika, osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim su identifikovane i preventivno smještane u samoizolaciju. Njihovo stanje uz periodično uzorkovanje će se pratiti u narednim danima dok se dalje epidemiološko istraživanje nastavlja", piše u saopštenju IJZ.

Prema navodima saopštenja, na osnovu rezultata utvrđeno je da su se oporavila dva slučaja, tako da je broj trenutno oboljelih jedan i to u Gusinju.

XS
SM
MD
LG