Linkovi

Crna Gora traži ljekare i medicinsko osoblje, koordinacioni centar EU proslijedio zahtjev članicama


Laboratorija za Kovid u Crnoj Gori. (Foto: Institut za javno zdravlje Crne Gore)
Laboratorija za Kovid u Crnoj Gori. (Foto: Institut za javno zdravlje Crne Gore)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da je od EU zatražilo podršku u ljudskim resursima, te da "od početka pandemije COVID-19, u koordinaciji sa Vladom i Ministarstvom zdravlja, sprovodi aktivnosti usmjerene ka očuvanju zdravstvenog sistema naše države". Iz Evropske unije je Glasu Amerike saopšteno da je zahtijev proslijeđen zemljama koje su dio Koordinacionog centra za vanredne situacije EU.

Crnogorski mediji preneli su i da je MVP zatražilo od evropskih i NATO partnera pomoć u borbi protiv epidemije, ali je jedan zvaničnik NATO za Glas Amerike saopštio da Alijansa nije primila zvaničan zahtjev crnogorskih vlasti za slanje ljekara i medicinskog osoblja.

"Kontinuiranim diplomatskim aktivnostima ulažemo napore kako bismo, kroz saradnju sa savezničkim i partnerskim zemljama, kao odgovorna Vlada, predvidjeli sve moguće scenarije daljeg razvoja epidemiološke situacije u državi, ali i obezbijedili i ubrzali imunizaciju naših građana", navodi MVP.

U tom resoru navode da su "svjesni činjenice da je pred nama još mnogo izazova u suočavanju sa COVID-19 pandemijom i njenim posljedicama. Odlučni smo da učinimo sve za zdravlje naših građana koje je na prvom mjestu. U skladu sa tim i imajući u vidu neprevidivost pandemije, obratili smo se našim EU partnerima. Napominjemo da u pismu nije navedeno da je zdravstveni sistem “pred pucanjem”, kako su prenijeli neki mediji, već da Vlada uvodi strožije mjere kako bismo izbjegli kolaps sistema", navode u MVP i dodaju da je "pismo partnerima, prije svega, motivisano potrebom da stvorimo pretpostavke za brzo reagovanje zdravstvenog sistema ukoliko situacija to bude zahtijevala".

U saopštenju se navodi da su se iz MVP, "shodno navedenom, obratili za pomoć kroz Mehanizam za civilnu zaštitu EU, koji smo već koristili za nabavku i distribuciju maski i ostale medicinske opreme u prvom talasu pandemije, a koji redovno koriste i zemlje članice Unije".

"Ovog puta je Ministarstvo vanjskih poslova navelo da bi Crnoj Gori bila značajna podrška u ljudskim resursima - ljekari, tehničari i drugo medicinsko osoblje, koji bi, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, bili odmah dostupni za pružanje podrške našem medicinskom osoblju koje se već godinu dana hrabro bori sa svim izazovima koje je ova pandemija donijela", piše u saopštenju dostavljenom Glasu Amerike putem e-maila.

MVP navodi da su u tom resoru "čvrsto uvjereni da je sada, više nego ikada prije, međunarodna saradnja jedan od ključnih mehanizama za prevazilaženje svih segmenata krize s kojom se suočavamo na globalnom nivou, nastavićemo intenzivno i kontinuirano da koristimo diplomatske kanale".

"Vjerujemo da će podrška naših partnera i saveznika i ovog puta biti od velikog značaja u cilju optimizacije naših kapaciteta u suočavanju sa pandemijom. U tom pogledu, od krucijalnog je značaja da nastavimo zajedničku borbu i poštujemo mjere, pri čemu će ovo Ministarstvo, ali i cijela Vlada, ostati transparentna za sve građane", navodi se u saopštenju MVP-a.

Dnevnik Pobjeda je objavio, a RTCG prenijela, da je MVP zatražilo od evropskih i NATO partnera pomoć u borbi protiv epidemije.

Zahtjev Crne Gore proslijeđen članicama EU

Najnoviji zahtjev Crne Gore da se uputi pomoć u borbi protiv pandemije, Koordinacioni centar za vanredne situacije Evropske unije proslijedio je zemljama učesnicama, saopšteno je Glasu Amerike iz Evropske unije, uz poruku da je EU spremna da usmeri ponude za pomoć.

"Evropska unija obezbedila je značajnu pomoć Crnoj Gori u njenoj borbi protiv Kovida 19. To obuhvata hitnu medicinsku pomoć i medicinsku opremu, koji su obezbeđeni kroz Mehanizam Evropske unije za civilnu zaštitu i strateške zalihe medicinske opreme", navodi se se u pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike o tome da li je Evropska unija primila zahtjev Crne Gore i kako će na njega odgovoriti.

Ističe se i da je EU, tokom pandemije koronavirusa, usmjerila pomoć za 31 zemlju preko Mehanizma za civilnu zaštitu.

Zvaničnik: NATO nije primio zahtjev CG za slanje ljekara

NATO nije primio zahtjev crnogorskih vlasti za slanje ljekara i medicinskog osoblja za borbu protiv epidemije, saopštio je Glasu Amerike neimenovani zvaničnik Alijanse.

"Nismo primili zvanični zahtjev od strane crnogorskih vlasti za upućivanje ljekara i medicinskog osoblja", rekao je taj zvaničnik i podsjetio da je, "nakon prethodnog zahtjeva (Crne Gore) za pomoć u odgovoru na pandemiju COVID-19, u februaru Ministarstvo zdravlja Crne Gore dobilo 20 kompleta opreme za respiratore od zalihe iz NATO Fonda za odgovor na pandemiju”.

Izvor navodi da je “donaciju koordinirao NATO-ov Evroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u slučaju katastrofe (EADRCC), a omogućio je finansijskim doprinosima Češke, Litvanije, Holandije, Sjeverne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Sjedinjenih Država”.

Iz Alijanse su podsjetili da se “ovo temelji na prethodnoj pošiljci od 20 ventilatora Ministarstvu zdravlja. navodeći da ti respiratori pomažu pacijentima kojima su hitne potrebe u namjenskim bolnicama COVID-19 u Podgorici, Cetinju, Nikšiću i Bijelom Polju.

“Ova oprema održavaće prethodno donirane respiratore. Očekuje se da će dodatna medicinska oprema biti isporučena Crnoj Gori u bliskoj budućnosti, u okviru NATO-ovog Povjereničkog fonda za odgovor na pandemiju”, rekao je isti izvor.

On je podsjetio da je iz Crne Gore stigao zahtjev za vakcinama, te da je on proslijeđen svim NATO partnerima, objašnjavajući da “NATO kao entitet nema pristup vakcinama, ali da ipak obezbjeđuje podršku kroz pomenuti Povjerenički fond za pandemiju”.

“Osim toga, pojedini saveznici su obećali sredstva za Kovaks mehanizam kako bi obezbijedili pravednu raspodjelu vakcina širom svijeta”, zaključio je zvaničnik Alijanse.

Pooštravanje mjera u Crnoj Gori

U međuvremenu, zdravstvene vlasti pooštrile su mjere protiv koronavirusa u Podgorici i još deset gradova, gdje će u narednih sedam dana biti zatvorene škole, kafići, kladionice i fitnes centri.

Prema novim mjerama, državljani Crne Gore, stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, kao i stranci, osim ako ulaze iz BiH, Srbije, Kosova ili Albanije, moraju da prilože negativan rezultat PCR ili brzog antigen testa, ne starijeg od 48 sati ili pozitivnog serološkog nalaza na antitijela.

Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, saopštila je da su bolnički kapaciteti povećani na cijeloj teritoriji Crne Gore, te da je popunjenost Kovid bolnica 67 odsto.

U Crnoj Gori je od početka epidemije koronavirusa zvanično inficirano više od 80.000 osoba, uz 1092 smrtna slučaja.

XS
SM
MD
LG