Linkovi

Crna Gora: Otvaraju se kafići u većini gradova, policijski sat od 22 do 5 sati


ARHIVA - Protest ugostitelja protiv mjera za suzbijanje pandemije u Podgorici
ARHIVA - Protest ugostitelja protiv mjera za suzbijanje pandemije u Podgorici

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori odlučili su u srijedu da ublaže epidemiološke mjere u nekim gradovima u kojima će ubuduće bašte kafića i prodavnice raditi do 21 sat, dok će “ublaženi” policijski sat trajati od 22 sata do 5 ujutru.

Prema novim mjerama, bašte ugostiteljskih objekata od četvrtka će biti otvorene u Podgorici, Cetinju, Baru, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Andrijevici, Pljevljima, Beranama i Ulcinju, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja je navela da zabrana međugradskog saobraćaja ostaje na snazi.

Prema njenim riječima, mjere koje važe do 9. aprila podrazumijevaju da za stolom u baštama kafića mogu da sjede dva gosta, uz razmak od metar i po izmedju stolova, dok muzika u kafićima nije dozvoljena.

Ona je rekla da će radno vrijeme biti produženo i maloj privredi - prodavnicama, salonima, buticima, fizerskim i kozmetičkim salonima, zanatlijama, koje će umjesto do 20 časova, u narednim danima raditi do 21 čas.

Pored toga, od sjutra će u Budvi i Tivtu, gdje je epidemiološka situacija značajno poboljšana, biti dozvoljen “u cjelosti” regularan rad ugostiteljskim objektima do 21 čas, ali bez muzike.

Prema najnovijoj odluci zdravstvenih vlasti, tržni centri će na nivou cijele zemlje ostati zatvoreni i ove nedjelje.

Borovinić Bojović je rekla i da Nikšić i Šavnik ostaju “zaključani” jer je u tim gradovima i dalje preko 2.000 zaraženih na 100.000 stanovnika.

“Što se tiče mjera u ostalim opštinama, i one ostaju nepromijenjene. Uslovi za ulazak u Crnu Goru ostaju isti", saopštila je na konferenciji za štampu.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore, Ljiljana Radulović, rekla je da Crne Gora ima nisku stopu letaliteta od koronavirusa u poredjenju sa šest država “koje imaju visoko razvijene zdravstvene sisteme, kao i sa prosjekom cijele planete”.

"Naglašavam da Crna Gora ima stalno održavanje niske stope, i to najnižu u ovako reprezentativnoj skupini, koja posebno dominira u posljednjem periodu kada imamo značajan porast pozitivnih slučajeva u odnosu na period od prije godinu", rekla je Radulović i objasnila da "letalitet predstavlja odnos između broja smrtnih ishoda i potvrđenih slučajeva te bolesti".

"Odnosno, ako pričamo o koroni, to je procenat preminulih u odnosu na broj zaraženih”, rekla je Radulović..

XS
SM
MD
LG