Linkovi

Crna Gora: Novi crni dan, 18 žrtava, 553 nova slučaja 


Zdravstveni radnici spremaju se da daju vakcinu Sputnjik V kolegama u Podgorici, 22. februara 2021. Foto: Rojters/Stevo Vasiljević
Zdravstveni radnici spremaju se da daju vakcinu Sputnjik V kolegama u Podgorici, 22. februara 2021. Foto: Rojters/Stevo Vasiljević

Laboratorije za dijagnostiku koronavirusa u Crnoj Gori registrovale su u posljednja 24 sata nova 553 novoinficirana, uz prijavljenih 18 smrtnih slučajeva, saopštili su zvaničnici u srijedu.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 2098 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 553 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2…”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Prema navodima saopštenja, od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 18 smrtnih ishoda povezanih sa Kovidom 19, od kojih je najmlađi imao 55, a najstariji 90 godina starosti.

Zvanično je, od početka epidemije, ukupno prijavljeno 1.169 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom.

IJZ navodi da je do srijede u 15 časova prijavljen oporavak kod 651 pacijenta, a ukupan broj aktivnih slučajeva u zemlji je 8.581.

Od početka epidemije u Crnoj Gori, u martu 2020. Godine, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 85253, navode u IJZ.

U međuvremenu, prema odluci zdrvastvenih vlasti, od sjutra će epidemiološke mjere biti pooštrene u Nikšiću, Mojkovcu i Bijelom Polju, a ublažene u primorskim gradovima Budvi i Tivtu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Borko Bajić, rekao je na konferenciji za novinare da se nastavlja distribucija vakcina domovina zdravlja, te da je “u ovom trenutku aplicirano 5.730 vakcina”.

"Vakcinacija je počela u cijeloj Crnoj Gori u prioritetnim grupama. Ako mislite na to da li je krenula imunizacija grupe starijih od 80 godina, stav je bio da se što prije krene sa tim. To zavisi od broja prijavljenih pacijenata'', rekao je Bajić u odgovoru na pitanja novinara.

On je, govoreći o vakcinaciji, naveo i da “na osnovu trenutne slike ne treba da percipiramo blisku budućnost”, i dodao kako se nada da će "uskoro imati veći broj doza na raspolaganju”.

“Čim bude dostupan veći broj vakcina proces će teći kontinuirano, biće i više punktova a proširićemo i timove za vakcinaciju", rekao je Bajić, navodeći da ni Crna Gora, kao ni neke evropske zemlje, nema mogućnost da bira proizvođača vakcine, “niti ima potrebe za tim”.

Bajić je u tom kontekstu rekao da je “bitno odobrenje od međunarodnih zvaničnih udruženja koja se bave vakcinama i Instituta za ljekove”.

“Bilo da je proizvođač u Kini, Rusiji, Indiji, oni moraju da prođu vrlo stroge procedure prije nego dođu na naše tržište, a mi ih onda, i dodatno prije aplikacije, provjeravamo", rekao je zvaničnik Ministarstva zdravlja.

A potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem u Briselu da će krajem marta u Crnu Goru stići vakcine protiv Kovida 19 iz EU.

“Zadovoljstvo mi je obavijestiti vas da 31. marta u Crnu Goru stižu vakcine iz Evopske unije (EU)”, saopštio je Abazović.

XS
SM
MD
LG