Linkovi

Tužilaštvo nije odredilo zadržavanje za privedene bivše funkcionere 


ARHIVA - Policija Crne Gore na zadatku, u Podgorici, 9. maja 2019. (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)
ARHIVA - Policija Crne Gore na zadatku, u Podgorici, 9. maja 2019. (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore odlučilo je, nakon saslušanja bivšeg funkcionera IRF-a, dvojice bivših ministara poljoprivrede i procjenitelja, koji se sumnjiče za nezakonitu raspodjelu i trošenje novca od arapskog Abu Dabi fonda, da im ne odredi mjeru zadržavanja u pritvoru, preneli su lokalni mediji.

Jutros su u akciji policije i tužilaštva privedeni bivši direktor Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, bivši ministar poljoprivrede Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, a saslušan je i Petar Ivanović, bivši ministar poljoprivrede, a sadašnji savjetnik predsjednika Mila Đukanovića.

“Svim korisnicima koji prenose ili preuzimaju objavljenu informaciju o predmetima u kojima su lica prijavljena, osumnjičena, okrivljena ili optužena za krivična djela, Specijalno državno tužilastvo ukazuje na pretpostavku nevinosti predviđenu Ustavom Crne Gore i Zakonikom o krivičnom postupku, koja podrazumjeva da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda", rekla je za "Pobjedu" specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Jedan od saslušanih, bivši ministar poljoprivrede u prelaznoj Vladi, rekao je da podržava sve aktivnosti tužilaštva “u smislu utvrđivanja svih elemenata koji se tiču ispitivanja bilo čije odgovornosti u svakom, pa i u slučaju korišćenja sredstava iz Abu Dabi fonda”.

On je iskazao spremnost da i u budućem periodu saradjuje sa nadležnim organima i pruži im pomoć u cilju rasvjetljavanja i utvrđivanja pune istine, dodajući da je tim povodom dao izjavu nadležnim organima.

Abazović: Krenula hapšenja za aferu “Abu Dabi fond”

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je u četvrtak da je “u sklopu afere Abu Dabi fond, u kojoj je budžet oštećen za više desetina miliona eura”, uhapšen bivši direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević i više osoba.

“Krenula hapšenja više lica u sklopu afere Abu Dabi fond, u kojoj je budžet oštećen za više desetina miliona eura”, saopštio je Abazović na Tviteru.

Abazović, koji je nadležan za službe bezbjednosti u novoj Vladi, rekao je da je među uhapšenima i Zoran Vukčević, direktor Investiciono razvojnog fonda u vrijeme dok je na vlasti bio DPS.

Potpredsjednik Vlade je poručio da “što kraćem roku” treba skinuti poslanički imunitet bivšem ministru poljoprivrede i poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću, koga je označio kao “glavnog aktera afere”.

Prema pisanju provladinog portala Vijesti, službenici Specijalnog policijskog tima uhapsili su jutros čeiri osobe osumnjičene za nenamjensku raspodjelu i trošenje novca, koji je 2015. i 2016. godine uplaćen u prvoj tranši kreditne linije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Portal Vijesti navodi da su u toku privođenja uhapšenih na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo kod tužiteljke Stojanke Radović, te da se tokom dana i u petak očekuje hapšenje još najmanje pet osoba, koje se nalaze na listi SDT.

Vijesti pišu i da je Specijalno državno tužilaštvo okončalo izviđaj u predmetu o nezakonitim radnjama pri raspodjeli dijela kredita koje je 2016. ministarstvo poljoprivrede dobilo od Abu Dabi fonda, u iznosu od 23 miliona eura.

Tužilaštvo je u aprilu prošle godine pokrenulo izviđaj, a policija izuzela dokumentaciju o sumnjivoj raspodjeli 23 miliona dolara donacija iz UAE koji je, preko kreditnih aranžmana za razvoj, dobilo devet crnogorskih firmi.

Projekat vrijedan 50 miliona dolara počeo je 2015, kada je na danas uhapšeni Vukčević bio na čelu Investiciono razvojnog fonda, a Petar Ivanović ministar poljoprivrede.

XS
SM
MD
LG